Освен агнешко печено, за специален повод може да приготвите пълнено агнешко бутче. Крехко и сочно, агнешкото има божествен вкус! Пълнежът може да бъде няколко вида – със зелени пролетни билки и зеленчуци, с дроб сърма, с кайма. Вие си изберете!
Агнешкото месо има комплексен, натурален и нежен вкус. Ароматът и цветът му са специфични и се отличават от другите видове месо.
Има различни рецепти за агнешко – на скара, печено цяло агне, шишове, в гючвече, агнешки котлети и пълнени бутчета. Тук ви предлагаме рецепта за вкусно пълнено агнешко бутче.
Продукти:
- агнешки бут – 2.200 кг
- зелен лук – 1 връзка
- спанак – 0.600 кг
- гъби – 230 г
- ориз – 220 г
- картофи – 0.800 кг
- моркови – 3 бр.
- бира – 250 мл
- вода – 500 мл
- джоджен
- мащерка
- розмарин
- черен пипер
- червен пипер
За намазване на месото:
олио – 100 мл
червен пипер – 1 ч.л.
черен пипер – 1 лъжичка
розмарин – 1 щипка
Начин на приготвяне:
1. Задушете първо нарязания лук и после последователно добавете спанак, гъби, ориз и подправките за задушаване.
2. Налейте 200 мл вода и задушавайте, докато течността се изпари и оризът стане почти готов.
3. Почистете и разрежете агнешкото бутче, така че да направите „джоб”. В получения отвор като „джоб“ сложете готовата плънка и зашийте бутчето с дебел конец.
4. Смесете в купа олиото, червен и черен пипер, розмарина и направете смес за намазване. Намажете бутчето със сместа и малко сол. Поставете месото в тавата, налейте бирата и още 300 мл вода
5. Покрийте пъленно агнешко бутче с фолио и печете на 200 C около 2,5– 3 часа, като от време на време поливайте със соса от печенето.
6. След два часа, като добре се запече, добавете в тавата нарязаните на едро моркови и картофи. Махнете фолиото накрая и допечете, за да се образува златиста коричка върху печеното агнешко месо.
Приятен апетит!
Виж още:
▶ Само с ОЦЕТ и СОДА стават най-вълшебните великденски яйца! Пъстри като дъга – много е лесно!
▶ Само за 10 минути! ТРИК за бързо и лесно боядисване на яйца
▶ Как да избелим кафяви яйца, ако нямаме бели за Великден?
▶ Правя го вместо козунака и няма недоволни: Бърз и лесен ВЕЛИКДЕНСКИ сладкиш със стафиди, за 10 минути готов за фурната