Освен агнешко печено, за специален повод може да приготвите пълнено агнешко бутче. Крехко и сочно, агнешкото има божествен вкус! Пълнежът може да бъде няколко вида – със зелени пролетни билки и зеленчуци, с дроб сърма, с кайма. Вие си изберете!

Агнешкото месо има комплексен, натурален и нежен вкус. Ароматът и цветът му са специфични и се отличават от другите видове месо.

Има различни рецепти за агнешко – на скара, печено цяло агне, шишове, в гючвече, агнешки котлети и пълнени бутчета. Тук ви предлагаме рецепта за вкусно пълнено агнешко бутче.

Продукти:

- агнешки бут – 2.200 кг

- зелен лук – 1 връзка

- спанак – 0.600 кг

- гъби – 230 г

- ориз – 220 г

- картофи – 0.800 кг

- моркови – 3 бр.

- бира – 250 мл

- вода – 500 мл

- джоджен

- мащерка

- розмарин

- черен пипер

- червен пипер

 

За намазване на месото:

олио – 100 мл

червен пипер – 1 ч.л.

черен пипер – 1 лъжичка

розмарин – 1 щипка 

Начин на приготвяне:

1. Задушете първо нарязания лук и после последователно добавете спанак, гъби, ориз и подправките за задушаване.

2. Налейте 200 мл вода и задушавайте, докато течността се изпари и оризът стане почти готов.

3. Почистете и разрежете агнешкото бутче, така че да направите „джоб”. В получения отвор като „джоб“ сложете готовата плънка и зашийте бутчето с дебел конец.

4. Смесете в купа олиото, червен и черен пипер, розмарина и направете смес за намазване. Намажете бутчето със сместа и малко сол. Поставете месото в тавата, налейте бирата и още 300 мл вода

5. Покрийте пъленно агнешко бутче с фолио и печете на 200 C около 2,5– 3 часа, като от време на време поливайте със соса от печенето.

6. След два часа, като добре се запече, добавете в тавата нарязаните на едро моркови и картофи. Махнете фолиото накрая и допечете, за да се образува златиста коричка върху печеното агнешко месо.

Приятен апетит!