Великденският пост тази година започва от 1-ви март. Той е с продължителност продължава 7 седмици, 40 дни или до 18-ти април включително и приключва на Великден. Тази година той се пада на 19-ти април.

Великият пост е най-важният от четирите постни периода през годината. Той символизира 40-те дни, които Христос прекарва в пустинята, подготвяйки душата и тялото си за саможертвата. Ето защо по време на пости се смята, че трябва да пречистим не само организма, но и душата си, да станем по-умерени и по-добри в мислите и действията си. Великден се счита и за най-светлият християнски празник Възкресение Христово - Великден.

Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък. Първият ден, през който се разрешава риба, е Благовещение - на 25 март.

По време на Великденския пост се забранява консумацията на храни от животински произход - месо, яйца, мляко и производните им. За сметка на това спокойно бихте могли да похапвате повече плодове, зеленчуци, варива и ядки. А ето и седмиците и съответните храни, които може да се консумират:

Първа седмица

От понеделник до събота включително - строг пост (растителна храна без олио и вино).

В събота (Тодоровден, 7 март) се взема Свето Причастие.

Втора седмица

Сряда и петък - строг пост без олио.

Събота и неделя - разрешава се олио и вино.

Трета седмица (Кръстопоклонна)

От понеделник до петък включително - строг пост.

Събота и неделя - олио и вино.

До шестата седмица ограниченията са същите като през втората.

Страстна седмица

От понеделник до събота включително - строг пост.

Ако здравето позволява, на Разпети петък не се яде нищо, не се пие и вода.

Не бива да забравяме, че строгият пост не се препоръчва на болни, на малки деца, на възрастни хора, на бременни жени и кърмачки.