В началото сме на най-важната седмица за православните християни по света. Страстната седмица се наричат дните, които се считат за последните от земния живот на Иисус Христос. Това е и последната седмица от постите. Тя е наречена по този начин, тъй като на славянски думата “страст” означава страдание.

Всеки от дните през настоящата седмица има своя специфика, някои са свързани с църковни традиции, други с народни такива. Но основно за всички миряни е да се придържат към Великденския пост. 

На Велики понеделник Иисус Христос, влизайки в Йерусалимския храм, се разгневил на събралата се тълпа. Храмът за молитви бил превърнат в тържище и в гнева си Божият син прекатурил масите на търговците. 

По традиция понеделник се свързва с активна подготовка за Великден. За този период се подготвят дърва за огрев и храна за животни за една седмица, до следващия понеделник. Къщата се почиства.

Какво е позволено?

На първо място е необходимо да отидете на църква, а след завръщането си у дома да се заемете с домакинските дейности - почистване и подреждане на дома. В дома не трябва да остава прах, в противен случай това може да привлече злите духове.

На Велики понеделник трябва да се обърне специално внимание на почистването на прозорците. На този ден слънчевата светлина трябва да влиза в дома ви без никакви препятствия.

Не отказвайте помощ, говорете с близките си и се обърнете към Бог.

Ако искате да запазите красотата си вовеки, сложете нещо златно във вода и после измийте лицето си с нея. 

Какво не трябва да правим?

Не забравяйте, че месните и млечни продукти са строго забранени. Не организирайте шумни пиршества. Не се карайте с близките си и не се обезкуражавайте.