Ниските температури и мрачните дни вече са факт и е време да извадим топлите дрехи и да пием повече горещи напитки.

Но това не е достатъчно, за да се предпазим от вирусите и настинките през следващите месеци. Ако искаме да избегнем приема на лекарства и боледуването с дни, трябва да сме сигурни, че имунната ни система е достатъчно силна. 

Как можем да постигнем това? Чрез редовния прием на витамин D. Той е изключително полезен за цялостното здраве на нашия организъм и е важен за подсилването на имунната ни система.

За да ви покажем колко е важен витамин D, подготвихме 5-те най-важни ползи от него.

Какво представлява витамин D?

Витамин D е известен като слънчевия витамин. Той e мастноразтворимо съединение, което е съставено от витамин D1, D2 и D3. И въпреки наименованието си, той не е витамин, а хормон, който отговаря за процесите, които клетките ни извършат.

По тази причина той влияе благоприятно на над 2000 гена в човешкия организъм.

За здравето на костите

Витамин D играе сериозна роля в регулирането на метаболизма на калций. Той доставя на организма достатъчно от веществото, за да се поддържа нужния баланс. Недостатъчното количество пък води до тънки и чупливи кости, болки и липса на мускулна сила.

При редовен прием, витамин D може да предпази възрастните от остеопороза и децата от рахит.

За имунната система

Витамин D е изключително важен за имунната ни система. Знаете ли, че на повърхността на всички бели кръвни клетки има рецептори за витамин D? Те са способни да синтезират активния му метаболит, който позволява по-добрата комуникация и имунен отговор при инфекция.

За здравето на бебетата и децата

Достатъчното количество витамин D в тялото помага на бебета и децата за израстването на зъбите, подобрява работата на белите дробове, сърцето, стомашно-чревния тракт, бъбреците и други. 

Липсата му в организма води до костни проблеми, непрестанно чувство за умора и цялостно забавяне на детското развитие.

За здрава сърдечносъдова система

Витамин D има изключително благоприятно влияние върху организма ни и може да подобри функцията на сърцето, тъй като помага за изпомпването на кръв към тялото.

Недостигът му води до по-висок риск от развитие на диабет, високо кръвно налягане и сърдечни болести.

Как да си набавим витамин D

Витамин D може да се открие в различни храни като гъби, соево и бадемово мляко, тофу, сьомга, яйца, кисело мляко и други. Но е трудно да си го набавим само от храната. През студените месеци и слънцето е по-слабо, което допълнително намалява нужното количество в организма ни.

За да ни помогне, Fortex създаде Девитон таблетки за възрастни и Девитон капки за най-малките - хранителни добавки с витамин D.

Девитон таблетки помагат за:

  • Правилното функциониране на имунната система;
  • Влияят благоприятно върху състоянието на зъбите, костите и мускулите;
  • Допринасят за поддържането на естествената концентрация на калций в кръвта;
  • Стимулират оптималното усвояване на калций и фосфор.

Дневната доза е 1 таблетка или по предписание на лекар.

Освен че включва всички ползи от ежедневния прием на витамин D, Девитон капки помага и за нормалния растеж и развитие на бебета и малки деца.

Дневната му доза е 1 капка, разтворена в мляко или вода.

Сега можем да се радваме на златните цветове на есента и приказните пейзажи на зимата. Fortex се грижи за нас и здравето ни и ни позволява спокойно да преминем през студените месеци.