Днес Българската православна църква почита паметта на Св. Климент Охридски - български средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език.

За него се знае, че е един от учениците на светите братя Кирил и Методий – създатели на славянската писменост и покровители на Европа. След смъртта на св. Методий през 885 г., св. Климент е прогонен от Моравия с други ученици и идва в България. Цар Борис І ги приема и им възлага обучението на свещеници на старобългарски език. Климент основава просветна школа в Охрид, смятана за първия славянски университет. В нея за седем години обучава близо 3500 ученици. По-късно, при цар Симеон, е ръкоположен за епископ. Свети Климент Охридски е автор на забележителни за времето си съчинения: жития, похвални слова, химни. Известен е и с преводаческата си дейност.

Светията умира на 27 юли 916 г. в Охрид и е погребан в манастирската църква "Св. Пантелеймон".

В деня на Свети Климент Охридски своя патронен празник отбелязва и най-старото висше учебно заведение в България - Софийският университет "Св. Климент Охридски", създаден на 1 октомври 1888 г.

Честит имен ден и на всички с имената Климент, Климентина и Клементина! Бъдете здрави, щастливи и усмихнати!