На днешния 1 февруари църквата почита паметта на мъченик Трифон. Трифоновден е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци - 1, 2, 3 февруари, съответно Трифоновден, Сретение Господне и Свети Симеон.

За Свети Трифон се знае, че бил славен като светец и лечител, пазител на лозята и виното.

В народния календар празникът носи името Трифон Зарезан, за чийто произход съществува легенда. Тя разказва, че 40 дни след раждането на сина си, света Богородица отишла да чете молитва. На връщане минала край брат си Трифон, който зарязвал лозето. Тя го поздравила с “Помози Бог”, както си му е редът, но той като я видял с дете на ръце се присмял и изрекъл хулните думи: “Мома си, пък син имаш”. Богородица много се обидила, като стигнала до дома си, накарала майка си да вземе чиста кърпа и сол и да иде на лозето, защото Трифон си бил отрязал носа. Отива майка й на лозето и каква била почудата й, като видяла Трифон здрав-здравеничък да пее и реже лозите. Казала му какво е научила от дъщеря си, а Трифон се изсмял и отвърнал: ”Аз не режа така, а така!” Замахнал да покаже как точно реже и си отрязал носа. Подигравателните думи и клетвата го застигнали жестоко. И тъй като сестра му била самата Богородица, Трифон е светия и в негова чест празника е наречен Трифон Зарезан (заради отрязания нос).

Така поверието се превърнало в основен обичай и основно се характеризирало с почетно зарязване на лозята, наричано още закройване, извършвано независимо от метеорологичните условия. То се извършва предимно от мъжете стопани, които отиват на своите лозя, носейки хляб, бъклица с вино и кокошка. Всеки се прекръства и с косер отрязва по три пръчки от три корена. Те се свиват на венец, с който мъжете окичват калпака си. Отрязаните корени пък поливат с вино от бъклицата. След това всички се събират на обща трапеза, на която преди да започнат да се хранят, се избира “цар Трифон”, който благославя лозята - "Да е берекетлия, а от всяка лоза – по чембер вино."

Трифоновден е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци - 1, 2, 3 февруари. Те се празнуват както следва: 1 февруари - Трифоновден; 2 февруари - Сретение господне и 3 февруари - Свети Симеон.

Днес своя имен ден празнуват всички, носещи имената Лозан, Лоза,Трифон, Трифонка, Трифко, Трифо, Трифул, Трифа, Трифка, Трифула, Тричко, Ттичо, Тричка, Фуне, ФунчоГроздан, Гроздана. Бъдете здрави, щастливи и успешни!