Кой празнува имен ден на 26-ти август? Какъв празник почита православната църква на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 26-ти август.

По времето на император Максимилиян били извършвани жестоки гонения срещу християните. Много от тях се скрили в планините около Никомедия. Но един ден войници открили 23-ма християни в пещерата и ги овели при императора. Той наредил те да бъдат хвърлени в тъмница и да бъдат подложени на жестоки мъчения.

Адриан и Наталия били съпрузи от Никомедия. Адриан бил богат езичник, който виждал терзанията на християните. Той бил впечатлен от търпението им и ги попитал каква награда ще им даде техният Бог. Тогава Божията благодат се докоснала до добрата душа на Адриан и той поискал също да бъде съден като християнин. Император Максимилиян се разгневил и заповядал да го оковат във вериги и да го хвърлят в тъмница. След това довели и съпругата му Наталия, която била докрай до него. Адриан бил непоколебим. Двамата били осъдени на смърт след огромни изпитания. Телата им били отнесени от християни в град Византион и били погребани.

Днес имен ден празнуват Адриан, Адриана, Ади, Адрияна, Адриян, Наталия, Натали, Наташа, Натанаил. Желаем много здраве, успехи и щастие.