Кой празнува имен ден на 24-ти ноември? Какъв празник отбелязва православната църква на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 24-ти ноември.

На 24-ти ноември православната църква почита паметта на Света великомъченица Екатерина, която е била една от най-образованите жена на своето време.

Легендата разказва, че Екатерина е била дъщеря на Конт, който бил управител на Александрия, Египет, по времето на император Максимиан. Екатерина получила отлично образование. Тя искала да сключи брак с някой, който я превъзхожда по мъдрост, слава, красота и богатство. Много младежи поискали ръката на Екатерина, но никой от тях не бил одобрен. Майка ѝ изповядвала тайно християнството и изпратила дъщеря си при отшелник, който да я посвети във вярата.

Според преданието Екатерина се срещнала с императора, опитвайки се да го накара да повярва, че е грешка да преследва християните. Тя успяла да привлече жената на императора към християнската вяра. Императорът я изпратил в затвора, където тя въвела в християнството всички, които я посетили. Това разгневило императора и той я осъдил на смърт чрез разпъване на колело. Но когато Екатерина докоснала колелото, то се разпаднало. След това била обезглавена през 305 година.

Тялото на мъченицата било отнесено от ангели в планината Синай, където император Юстиниан I основал Синайския манастир през VI век. Манастирът оцелява през вековете, като остава хранилище на безценни произведения на раннохристиянското изкуство, илюстровани ръкописни книги и архитектура.

Символ на Света Екатерина е колелото с шипове, което е известно като „колелото на Екатерина“.

Днес имен ден празнуват Екатерина, Катерина, Катрин, Катя, Катина, Тинка, Тина. Желаем ви здраве, успехи и щастие!