Кой празнува имен ден на 18-ти януари? Какъв празник почита православната църква на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 18-ти януари.

На 18-ти януари православната църква почита паметта на Свети Атанасий Велики. 

Свети Атанас е роден през 295 г, като на 23-годишна възраст бива ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор. Пет години след това Атанасий придобива епископски сан. Умира на 2 май 373 г. Името на Свети Атанас произлиза от гръцката дума "атанатос" и означава безсмъртен. В народните вярвания той често бива представен като властелин на снеговете и ледовете. По тази причина се счита, че от този ден нататък зимата започва да си отива. Легендата предава, че самият той, облечен с копринена риза, отива в планината на своя бял кон и се провиква: "Иди си, зимо, идвай, лято!" Затова и празникът е известен като "Среди зима".

Атанасовден, както и предвестника му Антоновден, се почитат като патронни празници на ковачи, железари, ножари и налбанти, а заедно с това и като празник за умилостивяване на чумата, шарката и антракса. В различните части на страната празникът се отбелязва по различни начини, като така например в Тракия се заколва черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата на птицата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. В други райони пък моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, пеят, играят хора.

Днес имен ден празнуват Атанас, Атанаска, Атанаско, Ачко, Наца, Наско, Тана, Танка, Трайко, Трайка, Таско, Траяна, Траян, Таньо, Живка, Живко. Желаем ви здраве, успехи и щастие!