Кой празнува имен ден на 28-ми януари? Какъв празник почита православната църква на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 28-ми януари.

На 28-ми януари православната църква почита паметта на Преподобни Ефрем Сириец.

За него се знае, че е роден през 306 г. в Едеса, Сирия, в добро и благочестиво семейство. В родния си град Ефрем основава училище, като също така преподава своите християнски слова на народа. По-късно е ръкоположен за свещеник от Свети Василий Велики и веднага проговаря на гръцки език, въпреки че не го е учил никога преди това.

Ефрем Сириец е автор на множество християнски съчинения и проповеди. Основната тема в тях са смирението, борбата с греха и покаянието. Той е създател на молитвата „Господи и Владико на моя живот“, която се изпълнява и до ден днешен по време на Великия пост.

Преподобни Ефрем води голяма борба с ересите през целия си живот и ни оставя в наследство много от своите догматико-полемически творби, които разкриват същността на християнската вяра. Свещеникът взима участие във Вселенски събор през 325 година. Ефрем Сириец умира през 373 година и по негово скромно желание е погребан в края на градските гробища, където погребвали странниците. След смъртта му, Православната църква го обявява за светец.

Днес имен ден празнува Ефрем. Желаем ви здраве, щастие и успехи!