Кой празнува имен ден на 1-ви март? Какъв празник почита православната църква на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 1-ви март. 

На 1-ви март православната църква почита Света преподобномъченица Евдокия. 

Според народните вярвания тя е живяла в град Илиопол, Сирия и била събрала богатство почти колкото царската хазна с греховни дела. Обичала да се забавлява в компанията на младежи не само на пир, но и в леглото. Така умъртвила душата си и вкаменила сърцето си. Монах на име Герман отседнал в съседство на Евдокия. Тя чула молитвите му и много се трогнала. Увлечена от Светото писание, Евдокия решила да промени своята съдба, за да може да влезе в Царството Господне. Тогава Евдокия станала християнка, заминала да живее в манастир и започнала да разпространява вярата. Ря била пример за благочестие и след като старата игумения починала, сестрите монахини избрали именно нея за нейна заместница.

Но след време Евдокия била изправена пред управителя на града, който преследвал християните. Там била подложена на жестоки изтезания от страна на войниците. През нощта раните ѝ зараствали мистериозно и така няколко пъти.

Евдокия живяла още дълги години, през които смело проповядвала Божието слово и покръстила много неверници. При император Адриан, преподобната Евдокия била осъдена на смърт и посечена с меч на 1 март 126 г.

Традиции и обичаи на 1-ви март

Според преданието Баба Марта е сестра на Голям и Малък Сечко - месеците януари и февруари. Но тя винаги е люта, защото братята ѝ изпивали виното всяка година и дори не успявала да го опита. Ето защо поверието гласи, че Баба Марта трябва да се умилостиви, тъй като настроението ѝ влияе върху времето. Ако е засмяна, то тогава времето е топло и слънчево, но ако се ядоса, се появяват облаци, които закриват слънцето и задухва вятър. 

Мартеницата е свързана със знаците на приближаващата пролет – цъфнали дървета, среща с първите долитащи прелетни птици – щъркели, лястовици или жерави. Тогава хората свалят мартеницата и я завързват на цъфнало дърво или я слагат под камък.

Това е и денят за предпазване от гущери и змии, които се възприемат като потенциални вредители. Като предпазни мерки срещу тях палят огън, прескачат го, люлеят звънци, обикалят къщата. Днес всеки подарява на близките си специален амулет, наречен мартеница, за здраве и сила през следващата година.

Според традициите преди изгрев слънце жените изнасят на двора нещо червено – дреха, престилка, пояс или прежда – и го оставят там девет дни. Вярва се, че червеното ще развесели Баба Марта и времето ще бъде хубаво.

Бабите не бива да излизат рано, защото ако срещнат Баба Марта ще я разсърдят. Но ако я срещнат момичета, времето ще бъде хубаво и топло. 

На този ден жените не бива да перат и да простират бели дрехи, защото иначе ще падат градушки и слани. За предпазване от гръм не се буха с бухалка, не се тъче, не се вари нищо. Жените избягват да шият, плетат, предат, тъкат, да работят в градината.

Днес имен ден празнуват Евдокия, Евда, Мартин, Мартина, Марта, Дочка и Донка. Желаем ви здраве, успехи и щастие!