Някога чудила ли си се какво вижда едно новородено бебе? Отговорът е... почти нищо. Бебетата могат да различават светлина и мрак – способност, която научават още в утробата. По този начин те различават форми и линии, но всичко около тях е черно-бяло и сякаш обвито в мъгла. Затова, когато бебето ти те види за първи път, ти не си нищо повече от едно голямо сиво петно. Колко очарователно, нали?

Цветовете и ясното зрение идват по-късно. Това е така, защото зрителният нерв не е напълно развит и на мозъка му трябва време. Процесът е много интересен, но е трудно да си го представим на практика, все пак кой си спомня какво е виждал като съвсем мъничко бебе?

За да ни даде представа какво виждат бебетата, очният хирург д-р Ромеш Ангунауела създава поредица от изображения,  които ни показват какво вижда детето през първата си година.

Вижте неговото невероятно видео:

„Визуалният кортекс на мозъка заема почти 1/3 от целия мозък“, казва хирургът. „Той започва да се учи как да възприема зрителната информация от първия миг, в който бебето отваря очи.“

На бебетата им отнема три месеца, за да започнат да различават цветове – като първият различим цвят е червеният. Въпреки че светът става по-цветен, има известно ограничение в това какви цветове може да различава бебето. Обикновено видими са само ярките цветове, т.е. пастелните цветове не стимулират достатъчно мозъка и разликите в нюансите на един цвят не се различават. По това време бебето започва да различава лицата около себе си и самото то ги търси с поглед, затова в този период детето започва да отговаря на усмивките ви.

На четири месеца бебета започват да виждат на повече от 25 см, започват по-добре да преценяват разстоянията, цялото им възприятие за света се подобрява. С времето и нестихващото им любопитство децата постепенно се учат и целият им мозък се развива.

Зрението на една годинка не е перфектно, то е достатъчно развито, за да помогне на детето да се ориентира. Въпреки това процесът продължава и след първата годинка.

Най-бурно развитие зрението претърпява между 7-мия и 12-тия месец. За да подпомогнеш процеса, можеш да обградиш бебето си с играчки в ярки и контрастни цветове. Да носиш бели или черни цветове или пък ярки райета, които веднага ще привлекат погледа на детето. Първоначално то няма да различава формите, но е много важно да е заобиколено от цветове, за да се приспособи към пъстрия цвят около него.