Колелото “Ain Dubai” в Дубай все още не е завършено, но се очаква то да бъде най-голямото виенско колело в света. Високо 203 метра, то ще заслепи досегашния 167-метров рекордьор, колелото “High Roller” в Лас Вегас. За строежа му са използвани около 9,000 тона стомана, което е повече от Айфеловата кула в Париж.

Амбициозният проект в Дубай е на път да открие най-голямото виенско колело в света - това разкриват снимките от строежа, на които се вижда мащабът на вече готовата половина. Над 200-метровата му височина, ще накара Лондонското око да изглежда като джудже, а сегашният титуляр в Лас Вегас, ще бъде минат с над 36 метра. "Ain Dubai" дори надминава дизайна на новото виенско колело в Ню Йорк, което ще бъде високо 190 метра.

В сряда холдинговата компания “Мeeras”, която управлява проекта, публикува снимки в социалните медии, показващи напредъка на строежа. Кадрите визуализират как 360-градусовата атракция постепенно се оформя в едно цяло. "Ain Dubai" се извисява над изкуствения остров “Bluewater Island”, чиято себестойност е £1 милиард.

Когато бъде завършено през 2018 г., то ще има капацитета да превозва 1400 пътници в 48 самостоятелни кабинки. Изработени от Хюндай (Hyundai), тези двойно подсилени капсули ще осигуряват непрекъсната гледка към хоризонта. Освен това те ще бъдат напълно климатизирани за справяне с горещия дубайски климат и оборудвани с дървени пейки и под.

Самото колело може да се похвали с около 9,000 тона стомана и тежи повече от 8 самолета Airbus A380. В сърцевината на атракциона ще има огромен LED екран, по който ще се излъчват реклами за допълнително привличане на туристите, както и за по-високи приходи на холдинга.

Първоначалната идея е била колелото да се казва "Dubai Eye" (Дубайското око) и да бъде готово през 2015 г. Работата по други по-важни проекти и смяната на инвеститорите обаче, довели до промени в името и датата на завършване.