На днешната дата църквата почита паметта на свети цар Борис-Михаил – покръстител на българите. 

За него се знае, че е български владетел, който налага християнството и въвежда славянската писменост в България. Той управлява от 852 до 889 г. и за кратко в 893 г., когато детронира първородния си син Владимир Расате и възкачва на престола другия си син Симеон.

Името Борис има прабългарски произход. Първият известен носител на името е именно княз Борис I. Под влияние на църковна традиция с името Борис са кръстени и някои руски владетели, най-известният от които е Борис Годунов. Оттам името става популярно в Европа и целия свят. Много известни личности носят това име - Борис Бекер, Борис Елцин и др. Борис е единственото българско име, което се е наложило в световната именна семантика.

Произходът му се свързва с разпространения тотемизъм сред прабългарските имена / разбирането, че всеки род води произхода си от определено животно/. Етимологията на името Борис - думата се превежда като барс (снежен леопард), а също и от съкратената форма на името Борислав (да бъде славен в бой, борба).

Честит празник на всички с имената Борис, Бориса, Борислав, Борислава, Боряна, Борил, Борила и всички производни! Бъдете здрави, много щастливи и успешни!