X

Вижте кой празнува имен ден днес

от в 07:00 на 21.05.2016 в Хороскоп | Празници


Вижте кой празнува имен ден днес

Вижте кой празнува имен ден днес

На днешния 21-ви май почитаме паметта на Свети равноапостоли Константин и царица Елена, които са майка и син.


През 313 г. Константин издал Миланския едикт, с който въвел християнството като официална религия във Византия. Самият той приел християнската вяра в края на живота си. Царица Елена отишла на поклонение по местата, където е живял Христос и построила няколко манастира. В един от тях открила и кръста, на който бил разпнат Исус.

Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена биват канонизирани за светци.
Император Константин е погребан в златен ковчег в църквата "Свети Апостоли" в Цариград, а в продължение на 16 века градът носи името му Константинопол.

Според народните вярвания на този ден строго е забранена всякаква полска работа. Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка. Вярва се, че "Еленка и Костадин носят градушката в чувал".
Това е денят на игрите върху огън - нестинарството, които са запазени и досега в някои райони на Странджа. В жаравата влизат боси нестинарите, които най-често са жени. В това състояние нестинарите понякога изричат пророчески думи, гадаят бъдещето или общуват с умрели предци. Трансът и ритуалният им танц траят няколко минути. След нестинарските игри всички се събират на общата трапеза с приготвения курбан.

Днес своя имен ден празнуват всички с имената: Елена, Елеонора, Константин, Константина, Костадин, Костадина, Костадинка. Бъдете живи и здрави, много успешни и щастливи!


Теми   имен ден | празници

Още по темата

Коментари

Зареждане


x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.