В първия юлски ден църквата почита Свети Врач, празник, посветен на светите братя безсребреници Кузма и Дамян, ден на билкарите и лечителите.

Именно за двамата братя се разказва, че били безкористни и вярни към клетвата - да лекуват единствено с името Божие и в името на живота, без да взимат и грош за това.

Веднъж обаче се случило така, че излекували една богата и пребогати жена - Паладия - от тежка и неизлечима болест. Тя дълго им се молила да ги възнагради и най-накрая Дамян склонил да вземе 3 яйца - като знак и символ на Светата троица. Но Кузма се разсърдил, отрекъл се от него пред всички и поискал когато умре да не го полагат в един гроб с брат му. След време станало така, че Кузма умрял пръв, а когато и Дамян го последвал, хората все пак решили, че е тежка тази клетва за двамата братя, които цял живот живеят заедно и помагат на хората и ги положили ги в един гроб.

На днешния ден своя празник честват всички врачки, баячки, народни лечители и билкари. Смята се, че ако днес някой види рано призори странни жени да редят и да подреждат треви на купчинка, познава ги веднага - разпределят билките, събрани на Еньовден, подреждат ги за различни болести, оставят ги за годината, която идва.

Днес своя имен ден празнуват всички с имената Козма, Кyзман, Дамян. Смята се, че могат да празнуват и “красивите” имена: Красимир, Красимира, Красен и Красинa. Желаем на всички здраве, щастие и много успехи!