Брауни с батат

Този десерт е изключително популярен в Америка, където здравословното хранене е издигнато на пиедестал.

Продукти:

1 батат
1 чаша бадемово масло
1 чаша неподсладен ябълков сок
3 ч. л. семена от чиа
1 ½ чаша неподсладено какао на прах
2/3 чаша шоколадови парченца (безмлечен)
2 ч. л. сода за хляб
¾ ч. л. сол
боровинки за гарнитура

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Направете дупки в батата с вилица, за да може парата да излиза по време на печене. Сложете парче алуминиево фолио на дъното на фурната и върху него сложете батата. Той ще бъде готов за около 45 минути. Когато изстине, махнете обелката и го намачкайте.

Намалете фурната на 150 градуса и пригответе тава, застлана с хартия за печене.

В голяма купа смесете намачкания батат, бадемовото масло и останалите съставки. В сместа не трябва да има бучки. Печете за 26 минути. След това ги извадете от фурната и оставете да се охладят.

Браунитата трябва да се охладят в хладилник. След около час можете да разрежете 18 броя брауни с мокър нож.

Приятен апетит!