Ако искате да зарадвате семейството си с вкусен домашно приготвен козунак за Великден, но досега това ви се е струвало трудна задача, то бъдете спокойни. Предлагаме ви една рецепта, която освен, че е лесна е и изключително вкусна. На вашето внимание - козунак без месене!
Важно е предварително да знаете, че от дадената доза се получават 2 козунака с големина 10/30см.
Необходими продукти:
- 500г +1-2 с. л. бяло брашно
- 5г суха мая
- 8г сол
- 4 яйца (1 за намазване)
- 120 г захар
- 1 ванилия
- настъргана кора от 1 лимон
- 100 г разтопено масло
- 150 мл прясно мляко
- едра захар за поръсване
- течен шоколад и локум за пълнеж
Начин на приготвяне:
В суха купа пресейте брашното и го разбъркайте с маята. В друга купа разбийте яйцата и захарта с тел, добавете солта, ванилията, настърганите корички, разтопеното и поизстинало масло и млякото. Разбъркайте добре. Изсипете брашното с маята и започнете оформянето на тесто. Ако то е много лепкаво, добавете 1-2 с. л. брашно, но не прекалявайте, нека остане много меко и влажно. Завийте купата с опаковъчно фолио и я оставете за 2 часа на плота при стайна температура. След това приберете тестото в хладилник за около 24 часа.
Извадете купата с втасалото тесто, като оставите да престои около половин, един час на стайна температура, за да се отпусне. Набрашнете плота и извадете тестото от купата, като го разделите на две. Всяка част разделете на три и нежно, с помощта на пръстите си раздърпайте правоъгълници. Не е препоръчително да се използва точилка.
Поставете пълнеж - шоколад или локум, нарязан на парченца и завийте фитили, които усучете силно и сплетете по три. Готовите козунаци поставете в застлани с хартия или намаслени форми. Оставете на стайна температура, за да бухнат (около 30-35 минути). След това намажете с разбито яйце и поръсете с едра захар*. Изпечете в загрята на 180С фурна до зачервяване. Охладете на решетка.
*Едра захар си приготвям като навлажня леко обикновена кристална захар да стане на трохи, изсипвам я на тънък пласт в чинийка или на хартия за печене и я изсушавам в топла фурна. След това я ползвам за поръсване на козунаците.
А резултатът ли? На снимката е - чудесен, вкусен и точно такъв, какъвто трябва да бъде един истински козунак!
Източник: sladkoisoleno.blogspot.com