X

Вкусни изкушения с кестени

от в 09:08 на 09.10.2014 в Здраве и спорт | Рецепти


Вкусни изкушения с кестени

Вкусни изкушения с кестени

Когато стане въпрос за есента, миризмата на печени кестени е едно от първите неща, за които се сещаме. От настъпването на студените дни до началото на пролетта имаме възможност да се радваме на тази толкова вкусна и полезна ядка.

В готварските книги има стотици рецепти, в които можем да използваме малките „хлебчета”. Ето 3 лесни и бързи такива:

Супа от кестени


Необходими продукти:
• кестени - 500 гр
• лук - 1 глава
• целина - 1 глава
• вода - 1 л
• сметана - 100 мл (течна)
• черен пипер - 1/2 ч.л.
• сол - 1 ч.л.
• магданоз - 5 - 6 стръка
• бекон - 150 гр

Начин на приготвяне:
Кестените се срязват на кръст и се сваряват в подсолена вода. Обелват се и се пасират.
Лукът и целината се настъргват на ренде и се разбъркват с кестените. Заливат се с гореща вода и се варят до омекване на зеленчуците.
Супата се поръсва с черен пипер и сол. Сервира се гореща, поръсена с накълцан магданоз и гарнирана със сметана. По желание се добавя ситно нарязан и леко запържен бекон.

Крем от кестени с ром


Необходими продукти:
• кестени - 2 кг
• масло - 150 гр
• пудра захар - 200 гр
• ром - 1 чашка
• ванилия
• сметана

Начин на приготвяне:
Сварете кестените в съвсем леко подсолена вода. Обелете ги и ги пасирайте.
Отделно разбийте маслото със захарта на гладък крем, добавете рома и пюрето от кестени.
Хомогенизирайте сместа и разпределете в 1 голяма или повече малки форми. Оставете в хладилника да стегне.
При поднасяне обърнете в чиния и украсете с ванилена пудра захар и сметана по желание.

Печени кестени

Направете нарези под формата на кръст, за да няма хвърщачи и скачащи кестени. Внимавайте разрезите да не са много дълбоки, защото тогава кестените се отварят прекалено много и печенето става по-трудно. Наредете ги върху силен котлон или в тенджера без мазнина с цепнатината на горе. 

След като едната страна се запече за около 7-8 минутки, обърнете кестените. Когато са хубаво опечени, ги сложете във фуния от вестник за 5-10 минути, за да се задушат. Твърдата кора и тънката кожичка под нея се белят. След това са готови за хапване. По желание може да ги посолите леко.



Теми   кестен | рецепта | рецепти

Още по темата

Коментари

Зареждане






x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.