Ако ви се хапва нещо традиционно, но ви е писнало от стандартната мусака, тази рецепта е точно за вас.
Необходими продукти:
- 200 гр нарязани чушки
 - 3 скилидки чесън, смачкани
 - 200 гр мляно говеждо месо
 - 100 гр червена леща
 - 2 супени лъжици сушен риган, плюс допълнително за поръсване
 - 500 мл пасирани домати
 - 1 патладжан, нарязан на 1½ см кръгчета
 - 4 домата, нарязани на 1 см кръг
 - 2 ч.л. зехтин
 - 25 гр пармезан, фино настърган
 - 170 гр кисело мляко
 - прясно настъргано индийско орехче
 
Начин на приготвяне:
1. Сгответе чушките за около 5 минути. Добавете чесъна и гответе още 1 минута, след това добавете говеждото месо и бъркайте, докато разбиете каймата и гответе до покафеняване на сместа. Добавете лещата, половината от ригана, доматената салса и вода. Варете 15-20 минути, докато лещата омекне.
2. Междувременно загрейте фурната. Намазнете тава за печене и подредете кръговете от патладжан и домати в нея. Поръсете с останалия риган и останалите подправки, след това ги запечете, докато придобият кафеникав вид.
3. Смесете половината пармезан с кисело мляко и подправките. Редувайте пласт от патладжан и домат с пласт от сместа с каймата. Залейте с киселото мляко и поръсете с допълнителен риган, пармезан и индийско орехче. Запечете в продължение на 3-4 минути до образуване на мехурчета. Сервирайте със салата, ако желаете.
Добър апетит!
Виж още:
▶ 10 рецепти, които всяка дама трябва да знае! (1 част)
▶ Как да приготвим най-лесната рецепта за салата с паста и сушени домати
▶ Лесно и питателно: Салата с кус-кус и черен боб