Има огромна разлика между „Влюбен съм в теб“ и „Обичам те“. Можем да кажем „Обичам те“ на много хора – братя, сестри, приятели. Но да си влюбен в някого е нещо специално и различно.Когато говорим за обич с половинката означава, че ни е грижа, но няма нищо общо с интензитета и емоцията на влюбването.

Ето няколко причини защо ни е трудно да го изречем

1. Защото ставаме уязвими

Фразите са съвсем различни и имат определено въздействие върху двамата. когато разкриеш, че си влюбен разголваш част от себе си, която може моментално да бъде наранена. Избираш един, единствен човек, пред който да се разкриеш и влагаш голяма част от себе си в тези думи.

2. Позволяваш на другия да контролира емоциите ти

Когато го казваме за първи път винаги се появяват онези „пеперуди в стомаха“. Най-ужасното е, че не знаем как ще ни отвърнат от другата страна. Отново стигаме до момента, че човекът срещу теб започва да владее ситуацията. Оказва се, че се страхуваме да НЕ контролираме положението.

3. Излагаш се на опасност

Разбитото сърце може да бъде резултат от раздяла с приятел, от загуба на близък, но само онзи, който е оставил някой любим, знае какво е да те боли от разрушена връзка. Започваш да изпитваш почти физическа болка, която не може да се сравни с друго изживяване. Разпадаш се на хиляди малки парченца, а времето понякога няма лек. Когато изречеш заветната фраза, вече си допуснал възможността за този развой на събитията. Дори да усещаш, че е така, изричайки го на глас звучи по-плашещо и реално.

4. Трябва да се довериш

Признал си чувствата си макар да знаеш, че във всеки момент половинката ти може да те напусне. Единственото, което можеш да направиш е да се довериш. Хиляди хора по света не могат да гласуват доверие на никой, заради травми от минали връзки. Да подариш сърцето си на някого е като да скочиш от ръба на висока сграда, като се надяваш долу да те чака спасителна мрежа.

5. Трябва да се изправиш срещу страховете си

Влюбваш се отново след поредната раздяла, а старите страхове се завръщат. Лошото е, че щом веднъж си бил наранен тези малки дяволчета не спират да ти напомнят, че се налага да се пазиш. Може и да имаш успех докато се срещате, но в секундата, в която изречеш онези думички ще трябва да оставиш притесненията зад себе си, надявайки се, че този път ще е различно.

6. Посвещаваш се на човека до теб

Поставил си всичките си козове на масата след онези думи. Подал си ръка и трябва да се надяваш на най-доброто. Покажи на човека до себе си, че си се отдал напълно.

Да бъдеш влюбен е колкото чудно, толкова и страшно:


„Попитах я дали вярва в любовта, а тя се усмихна и отговори, че това е най-сложният начин да се нарани сама“.


Не можеш да се пазиш вечно, а ако го сториш ще се затвориш за целия останал свят. Дори да е едно от най-трудните неща, което ти се случват е най-стойностното в този живот.