Трудно е да си спомниш какво заслужаваш. А още по-трудно е да намериш сили да отстояваш себе си пред другите. Просто защото твърде дълго са ни учили, че трябва да поставяме нуждите си на заден план. Твърде дълго са ни учили, че трябва да мислим първо за другите и после за себе си. Но когато все пак го направим, когато се погледнем в огледалото и си спомним кои сме, всичко се променя. Променя се животът ни. Променят се и хората около нас... Затова, напомни си, че вече е време. Време е да дадеш възможност на тази промяна да дойде и в твоя живот. Време е да осъзнаеш истинската си стойност. Време е да заживееш истински...

1. Време е да спреш да се опитваш да угодиш на всеки

Спри да се бориш за одобрението на другите хора. Бори се само за своето. Не се страхувай, че може да не те харесат. Помни, че важното е да харесваш себе си. Не се притеснявай да се конфронтираш, защото това значи да отстояваш себе си.

2. Време е да спреш да се разстройваш, когато те критикуват

Приеми, че не всеки ще те разбере. Не всеки ще те подкрепи. Не всеки ще повярва в теб. Но не е и нужно. Време е да започнеш да живееш, не за да доказваш нещо на останалите, а за да доказваш нещо на себе си. Време е да си докажеш, че вече знаеш как да живееш!

3. Време е да спреш да правиш компромиси със себе си

Спри да се отказваш от нещата, които ти доставят удоволствие, само за да доставиш удоволствие на някой друг. Не обръщай гръб на собствените си нужди, за да удовлетвориш нуждите на някой друг. Не се отказвай от мнението си, за да се съобразиш с мнението на някой друг.

4. Време е да спреш да се страхуваш от конфронтацията

Не се плаши да влезеш в спор. Не се страхувай да изложиш позицията си, дори когато изглежда неразбираема за останалите. Не бягай от възможността да защитиш идеите си, убежденията си, вярата си. Себе си.

5. Време е да започнеш да отделяш време за себе си

Разбери, че имаш право да оставаш насаме със себе си. Нещо повече, че имаш необходимост да оставаш насаме със себе си. И това не значи, че не ти е приятно да бъдеш с хората, които обичаш. Значи просто, че за да можеш да им обърнеш адекватно внимание, трябва да започнеш да обръщаш внимание на себе си.

Време е просто да започнеш да живееш...