Включете се в новата кампания на Немския хомеопатичен съюз (DHU) – Лицата на Шуслеровите соли, и вижте как минералните соли могат да променят вашия живот. Те ви подкрепят не само да сте здрави физически, но и ви помагат да развиете най-добрите си качества. Научете повече за кампанията на Фейсбук страницата на Шуслеровите соли и спечелете много награди!

Хората, подложени на силен или хроничен стрес, са с повишена нужда от Шуслерова сол №12 калциев сулфат. Тя има бърз ефект при лечението на гнойни процеси и е решение на множество хронични заболявания. Но освен лечебните си свойства, тя помага на тези, при които е в баланс, да използват правилно и насочено собствената си творческа енергия, да не я изразходват безцелно.

Днес ще ви представим един от тези хора – винаги търсещи и винаги открити за нови идеи - д-р Нина Еленкова-Пападопулу, лекар по детска дентална медицина и класическа хомеопатия. Тя вярва, че медицината трябва да разглежда човека в неговата неразривна цялост. И че лекарят трябва да използва цялото знание, с което разполагаме днес – и в областта на традиционната, и на алтернативната медицина.

Д-р Еленкова, какво ви накара да се заинтересувате от хомеопатията и Шуслеровата терапия?

- Винаги съм се интересувала от науката за човека. Обучението по стоматология в България включва целия обем на медицината като материал, заедно със специфичните стоматологични познания. Завърших стоматология през 1980 г. и специализирах детска дентална медицина. Но след едно много тежко боледуване, последвано от много бавно и трудно възстановяване, д-р Атанас Гълъбов, един от първите български хомеопати, ми помогна да се изправя отново на крака. Буквално с няколко капки ми върна обратно силата и енергията. Това беше моментът, в който реших да се занимавам с хомеопатия. Започнах да уча хомеопатия в ЦЗО „Едикта”. Продължих обучението си в Международната академия по класическа хомеопатия на проф. Джордж Витулкас, където се дипломирах.

Хомеопатията няма никакви конфликтни точки с традиционната медицина по отношение на диагностиката. Единствено важно е да направим точния избор на средство за лечение – алопатично, хомеопатично или комбинация от двете. Когато знаем причината за възникване на дадено заболяване и познаваме физиологията на човешкия организъм, тогава можем да го направим. Основното е да помогнем на пациента по най-добрия начин. Виждаме същия този принцип и в Шуслеровата терапия.

Шуслерова сол №12 калциев сулфат е популярна като солта на откритите гнойни процеси. За какво може да ни е полезна?

- Сол №12 е много специална, защото има отношение към дренажа на съединителната тъкан в организма - т.е. във всички случаи, когато имаме нужда да се изчистим от някакви токсини, можем да включим сол №12 в нашето лечение. Има и една особеност – не бива да я използваме при наличие на закрити гнойни процеси. Така че тя добре следва сол №11, която може да отвори абсцесите например.

Сол №12 участва в изграждането на белтъците и хрущялите. Може да дренира подкожната мастна тъкан и по такъв начин ни помага при лечението на целулита. Много нужна е при всички хронични болести като подагра, ревматизъм, метаболитни заболявания. Тук можем да я използваме като подкрепяща основното лечение.

При всеки стрес - емоционален, физически или какъвто и да е, организмът изчерпва много бързо депата на сол №12, които са в жлъчката и черния дроб. Тя е много важна и при хората с тежко акне (дълбоко, гнойно), при лечение на циреи, възпаление на средно ухо, секретиращо гной, синузити, при чернодробни и жлъчни нарушения, бронхити и възпаления на сливици с гнойна, обилна и слузеста секреция. Сол №12 ще помогне всичко това по-лесно да се изхвърли от организма. Много често я изписвам на мои пациенти с фистули и грануломи, при наличие на изход на гнойта.

Какви са признаците за недостиг на сол №12?

- Дефицитът ѝ си проличава по лицето - бяло като гипс или покрито със старчески петна, при склонност към абсцеси, разширени пори и акне, нечист вид на кожата. За тази минерална сол е важно да помним, че потиска кожното възпаление и подпомага регенерацията. Затова е хубаво да бъде включвана в комбинация с други соли при всички кожни проблеми.

Как можем да използваме солите на д-р Шуслер, за да се радваме на здрави зъби?

- Препоръчвам при всички малки деца да се прави профилактика срещу кариеси с Шуслерови соли №1 и №2, сутрин по 1 табл., и №7 и №11, вечер по 1 табл., за дълъг период от време. Тази комбинация подпомага вътречелюстната минерализация на зъбите в периода на изграждането им. В допълнение солите 7 и 11 помагат за спокоен сън. Добра профилактика е не само за здрави зъби, но и за здравето на целия опорно-двигателен апарат. В стоматологичната си практика използвам всички Шуслерови соли. Има например много нервни хора, които нощем силно стискат зъби – т. нар. бруксизъм. Така се изтрива зъбната повърхност, а сутрин те се оплакват от болки в зъбите и главоболие. В тези случаи обикновено препоръчвам сол №5 сутрин, по 3 табл., и соли №7 и 11, вечер, по 3 табл. от всяка. В нашия стресов живот бързо изчерпваме минералите, от които се нуждае организмът.

Цялото ни семейство се лекува с хомеопатия и Шуслерови соли. Дъщеря ми   д-р Яна Пападопулу, която е ортодонт, също ги използва в практиката си. При деца, които се нуждаят от ортодонтско лечение, е изключително важно да се използват сол №2 и сол №1, за да протече по-леко, по-бързо и по-успешно терапията.

Подходящи комбинации с Шуслерова сол №12 калциев сулфат:

- При открити гнойни процеси - сол №12 калциев сулфат (сутрин), сол №9 натриев фосфат (вечер) - по 5 таблетки от всяка сол за период от 2-3 месеца.

- При целулит - сол №1 калциев флуорид и сол №12 (сутрин – разтворени заедно в чаша топла вода), сол №4 калиев хлорид (на обед), сол №11 силицея (вечер) - по 5 таблетки от всяка сол дневно за период от 2-3 месеца. Два пъти дневно се нанася и Шуслеров мехлем №12 върху засегнатите от целулит участъци. Едновременното прилагане на Шуслеровите соли във вид на таблетки и мехлеми засилва техния ефект поради синергичното им действие.

- При гнойно възпаление на сливиците – сол №3 железен фосфат и сол №4 калиев хлорид (преди обед), сол №12 калциев сулфат (на обед), сол №9 натриев фосфат (вечер), по 5табл. от всяка сол дневно в острия период и по 3 табл. още 2-3 седмици.

Ако искате да научите повече за Шуслеровите соли, вижте специалните материали за тях на istoriizazdrave.bg. А ако вече имате опит в употребата им, на istoriizazdrave.bg напишете Вашата лична история за това как сте успели да се справите със здравословен проблем с помощта на хомеопатията и Шуслеровата терапия.