Янауари вече е зад гърба ни и всички филмови фенове започват да се вълнуват за най-голямото събитие на годината – Оскарите.

Първите награди "Оскар" от ерата на пандемията, проведени миналия април, ни заляха с вълна от емоции. В продължение на три социално дистанцирани часа видяхме Клое Джао да влезе в историята като първата цветнокожа жена, спечелила наградата за най-добър режисьор, Франсис Макдорманд да вие към луната, Ю-Джунг Юн флиртува с Брад Пит, а отсъстващият Антъни Хопкинс бе обявен за най-добър актьор над безспорния фаворит Чадуик Боузман.

И с толкова много интересни неща, които се случиха миналата година, няма как да не отбележим, че тазгодишните Оскари имат да покриват високи очаквания. Ето всичко, което трябва да знаете преди най-голямата вечер във филмовия свят.

Кога ще се състоят Оскарите през 2022 г.?

94-ите награди Оскар ще се проведат на 27 март.

Къде ще се проведат Оскарите през 2022 г.?

Миналата година церемонията се проведе в Юниън Стейшън в центъра на Лос Анджелис, но този път ще се върне в дома си, който обитава от 2002 г.: Долби Тиътър в Холивуд и Хайлайт център.

Какъв формат ще бъдат наградите Оскар 2022?

Точният формат на Оскарите за 2022 г. все още не е известен, въпреки че Академията обяви, че носителят на Еми Глен Вайс ще режисира шоуто за седма поредна година. Междувременно Уил Пакър ще бъде продуцент на шоуто.

Кой ще бъде водещ на Оскарите през 2022 г.?

След три години церемонии без водещ, ABC потвърди, че церемонията през 2022 г. ще има домакин. Съобщението беше направено на 11 януари от Крейг Еруич, президент на ABC, който продължи да хвали Уил Пакър. Той сподели: "Уил наистина има усет за популярната култура и развлеченията" Знам, че той има много идеи и скоро ще имаме повече подробности за споделяне."

Докато неотдавнашните церемониалмайстори включват имена като Джими Кимел, Крис Рок и Нийл Патрик Харис, кой ще бъде тазгодишният водещ на церемонията можем само да гадаем.

На 21 януари Variety съобщи, че церемонията вероятно ще има множество водещи. Изданието добави, че Тина Фей, Ейми Полер и Мая Рудолф се разглеждат като трио, както и Селена Гомес, Стив Мартин и Мартин Шорт.

Кои ще бъдат изпълнителите на Оскарите през 2022 г.?

Все още не е ясно дали изпълненията ще бъдат на живо или предварително записани (както бяха миналата година), но съставът може да бъде най-звездният, който сме чували наскоро във филми. Очаква се да чуем имена като Ариана Гранде, Бийонсе, Джей-Зи, Кид Кюди и Били Айлиш.

Какъв е дрескодът за Оскарите през 2022 г.?

Доколкото COVID-19 позволява, Оскарите за 2022 г. трябва да имат пълномащабен червен килим, така че очаквайте обичайния парад от спиращи шоуто бални рокли, пелерини с пайети и смокинги.

Кога ще бъдат обявени номинациите за Оскарите за 2022 г.?

Номинациите за Оскар 2022 ще бъдат оповестени на 8 февруари.

Кой се очаква да бъде номиниран за Оскар през 2022 г.?

Очаква се "Белфаст" и "Силата на кучето" да се изправят един срещу друг за най-добър филм, като по петите им следват "Крал Ричард", "Дюн" и "Уестсайдска история". Междувременно Джейн Кемпион, Кенет Брана, Денис Вилньов, Стивън Спилбърг и Пол Томас Андерсън са най-вероятните номинирани за най-добър режисьор.

В актьорските състезания Уил Смит, Бенедикт Къмбърбач, Андрю Гарфийлд и Дензъл Уошингтън изглежда се борят за най-добър актьор, точно както правят Оливия Колман, Кристен Стюарт, Лейди Гага и Никол Кидман за най-добра актриса.

Категорията за най-добра поддържаща женска роля може да включва Кирстен Дънст, Ариана ДеБозе и Каитриона Балф, а в най-добра поддържаща роля Коди Смит-Макфий, Киаран Хайндс и Трой Коцур може да са най-сигурните залози. След това има най-добър международен филм, който може да бъде присъден на "Карам моята кола", "Бягай", "Най-лошият човек в света", "Ръката на Бог" или "Герой".

И с цялата тази информация, остава само да ви попитаме, ще гледате ли наградите Оскар тази година?