Ретоградният Меркурий започна на 13 август и дори и да не си на  "ти“ с астрологията и цялата история с планетите и зодиите, със сигурност си чувала някой да го обвинява за несполуките си.

Някога тази планета е била наричана Хермес – посланика на Боговете в Гръцката митология. За никого не е изненада, че когато говорим за Меркурий, вече е замесена комуникацията. Голяма част от хората внимават за решенията си именно през този период, тъй като вярват, че те могат да навредят сериозно на живота им.

Меркурий се намира близо до Слънцето, което означава, че нещата се нажежават. Но може ли толкова малка планета да влияе на енергията на Земята? Да, и нека наречем това космическа намеса. Знаете ли например, че зодиакалните знаци, които имат много огън в себе си, се влияят най-силно от този период? Внимавайте, защото макар и вече да е тук, периодът ще ни влияе чак до 5 септември, така че чувствай се предупредена!

Какво е нужно да знаете, за да бъдете подготвени за „сезона“ на Меркурий?Подбрахме най-често задаваните въпроси, на които имате нужда да получите отговор, за да минете през периода леко и безболезнено:

1. Какво е ретограден Меркурий?

Когато Меркурий се движи в обратна посока на Земята, значи имаме ретоградност. Планетите обикновено се движат от изток на запад, но по това време Меркурий се придвижва от запад на изток.

2. Това наистина ли се случва? 

Не. Промяната на въртенето на планетата всъщност се смята за вид илюзия. Тъй като Земята се движи покрай Меркурий в орбита си около Слънцето, изглежда, че посоките се сменят. Но това е така единствено и само защото планетите се движат по-бавно.

3. Къде е мястото на науката?

Науката, свързана с ретроградния Меркурий, се обосновава на асторлогията. Но традиционните учени не подкрепят теорията за „трудния“ период. Официално не е доказано, че Меркурий създава проблеми с комуникацията или с технологиите, в което често е обвиняван.

4. Колко пъти годишно имаме реторграден Меркурий?

Случва се 4 пъти в годината, като един цикъл може да продължи до 20 дни, но всичко зависи от сезона. Датите за 2017 г. са: 1 до 9 януари; 9 април до 3 май; 13 август до 5 септември; 3 до 23 септември.

5. Хубав или лош период?

Някои казват, че са имали наситина неприятни преживявания през този период. Повечето астролози препоръчват хората да бъдат предпазливи и да отделят време на нещата, които изискват по-специално внимание и отношение. Особено в области, които могат да са решаващи.

6. Какво да очакваме?

Зависи от наталната ви карта. Ако Меркурий има силно влияние върху вас, най-вероятно ще го усетите. Като цяло проявявайте голяма гъвкавост и планирайте внимателно нещата особено ако ви предстои пътуване или искате да подпишете договор.

7. Какво е положителното в ретроградния Меркурий?

Този период можете да разглеждате като призив за действие. Ако знаехте, че ще имате проблеми, то със сигурност щяхте да се подготвите предварително, нали? По същия начин можете да обърнете внимание на такива аспекти от живота си, в които се чувствате неудобно и фалшиво.

8. Как се отразява Меркурий на връзките?

Ако имате проблем с егото или някакви минали проблеми във връзката можете да работите върху тях. Разбира се, наблегнете върху комуникацията. Отношенията межу партньори, които вземат тези факти под внимание, ще се подобрят и ще станат по-стабилни. Хората, които изберат да се пренебрегват няма да успеят.

9. Подхоящ момент за сватба ли е?

Според някои този период предизвиква много неудовлетвореност, тъй като хората стават колебливи. Възможно е да поискате да отмените всички планове и пътувания. Ако сте планували сватбва обаче, можете да преразгледате връзката с партньора си и да си напомните отново кое я прави уникална. Така ще можете да се справите с проблема с отворени очи и открито сърце.

10. Разделят ли се двойките по това време?

Някои казват, че отношенията в ретрограден Меркурий, най-често се дължат на проблеми, които възникнат в комуникацията. Разбира се, ако връзката ви вече се бори с усложнения от това естество, тогава вероятно ще сте по-изложени на риск от други. Но и тук имате възможност. Ако връзката ви е важна за вас и двамата сте наясно къде се крият проблемите ви, можете да работите заедно и да отделите повече време, опитвайки се да изчистите недоразуменията, когато се случват.

Каквото и да се случва, не забравяйте, че можете да използвате това време да бъдете гъвкави и креативни. Прощавайте на хората, които са важни за вас и оставете егото за друго време. Бъдете по-склонни да разговаряте и да изслушвате, а ако ви се наложи да взимате важни решения им отделете нужното време. Запомнете, че въпреки всичко единствено вие контролирате живота си!