След кратко проучване, разбираме, че Колумб не напразно е бил изпратен да търси кратък път към Индия, за да се радва света на индийските подправки. Какво научихме за тях и за екзотичните растения, от които се приготвят, вижте в следващите няколко реда.

Подправките са върха в индийската кухня. На тях се дължи целият аромат, вкус и дори цвят. Индийската кухня се характеризира със смесица от изтънчени и провокативни подправки, завладяващи всички вкусове. Нека да видим кои са основните подправки, с които всеки индиец е израснал.



Сминдух

Една от основните подправки, използвани при направата на къри. Представлява червени хрупкави семена с горчив вкус.

Асафоетида
Опитвали ли сте някога смола от камшир? Не сте? Още не е късно да отидете в Индия и да си поръчате малко асафоетида или „хинг”. Продава се във формата на прах и е много пикантна подправка.

Бирияни масала
Масала означава смес. Приготвя се от много подправки, които се смесват и се използва в сладките ястия.

Кардамон
Сладък и много ароматен. Често се използва при направата на десерти, кексове, много мек и деликатен аромат.

Гарам масала
Микс от пикантни подправки съставят тази, така разпространена в Индия. Не се продава по пазарите, а се приготвя у дома. Представлява смесица от чесън, черен пипер, канела и кардамон.

В Индия се използват и разпространените при нас подправки като канела, карамфил, червен пипер, чили, кимион и др., но техният вкус също се различава от този, с който ние сме свикнали.