Споделяме рецепта за вкусен нискокалоричен десерт - трябва да го опитате.

Шоколадовата торта е измислена не толкова отдавна. В началото на 19 век за първи път е приготвена за Жозефина Богарне, съпругата на Наполеон Бонапарт и известна любителка на сладкото. Оттогава се появяват много други разновидности на шоколадовата торта: с череши, пластова торта, торта с ядки, торта с шоколадова глазура и какво ли още не. Вариантът без глутен също е на лице, особено след като вече много хора се хранят здравословно.

За много хора здравословна торта означава нещо безвкусно. Нашият шоколадов десерт обаче, далеч не е това. Тази торта има толкова наситен вкус благодарение на какаото и черния шоколад в състава си, че облизването на пръстите е просто гарантирано.

Днес ви предизвикваме да направите с нас тази шоколадова торта без брашно. Обедени сме, че ще зарадва вашето семейство и ще се превърне в любимият ви здравословен десерт.

Шоколадова торта без брашно

Време за готвене: 1 час / Рецепта за 12 души

Съставки:

- масло - 180 гр

- черен шоколад - 220 гр

- бяла захар - 300 гр

- яйца - 6 бр.

- екстракт от бадеми - 1 ч.ч

- какао на прах без захар - 1 чаша

Начин на приготвяне:

Разтопете маслото и шоколада на среден огън. Запазете малко масло, за да намажете съда за печене по-късно. След това охладете сместа за 5 минути.
Добавете захарта в тигана и разбъркайте. След това добавяйте едно по едно яйце и всеки път разбърквайте до гладкост. След това добавете бадемов екстракт и какао на прах и разбъркайте отново.

Намажете форма за печене с масло. Изсипете сместа в него и печете 30 минути на 180 градуса. За да проверите готовността, пробийте тестото с клечка за зъби в средата - ако е суха, значи десертът е готов.

При сервиране поръсете тортата с какао и украсете с разбита сметана.