Още от най-древни времена човечеството започва да си задава въпроса за смисъла на живота. В резултат на това търсене са се появили множество легенди и философии. Днес ще ви запознаем с японската легендата за червената нишка, която обяснява събитията от живота ни по такъв романтичен и правдоподобен начин, че неволно ще ви се прииска веднага да ѝ повярвате.

Затворете очи и осъзнайте, че по цялото ви тяло тече кръв, която преминава през безкрайните вени и кръвоносните съдове, достига до всяко ъгълче и дарява живот. А между безбройните лъкатушещи се кръвни пътечки, има една много специална - от сърцето до малкия пръст. Те са свързани благодарение на лакътната артерия. Кутрето е истински "представител" на сърцето, затова в много култури малкото пръстче се използва за помирение, обещания и други подобни действия.

Според японската легенда, тази връзка - между сърцето и най-малкия пръст - не свършва с кутрето. От него "следва" невидима червена нишка, която окончателно и здраво ни свързва с нишките на другите хора, тоест с техните сърца.

Тези, които са свързани по този начин, са свързани от съдбата. На тях им е предначертано да се срещнат и да повлияят цялостно на живота си един на друг, независимо от времето, мястото и събитията, които ги разделят. С течение на времето тези невидими нишки могат да се разтягат или объркват, което затруднява срещите или отдалечава хората, които са свързани с тях, но никога няма да се скъсат.

Тази жизнена концепция за взаимоотношенията поражда философията на цялостта, която потвърждава, че нашата жизнена сила се простира извън нашето тяло и ни обединява с Вселената и нейната енергия. Червената нишка - това е начин човешкото същество да се възприема като част от цялото, като част от тази огромна Вселена.

Не напразно понякога се чудим дали тези или онези хора присъстват в живота ни не просто така. И самите ние не случайно се появяваме в живота на другите хора.

Нашата нишка определя съдбата ни, това е нашият предварително набелязан маршрут, който ни води към онези,от които най-много се нуждаем и онези които имат нужда от нас, макар самите ние да не го осъзнаваме през целия си живот. Японският народ вярва, че в този нелек живот нищо не е случайно.