Включете се в новата кампания на Немския хомеопатичен съюз (DHU) – Лицата на Шуслеровите соли, и вижте как минералните соли могат да променят вашия живот. Те ви подкрепят не само да сте здрави физически, но и ви помагат да развиете най-добрите си качества. Научете повече за кампанията на Фейсбук страницата на Шуслеровите соли и спечелете много награди!

Искаме да ви покажем в нова светлина и Шуслерова сол №8 натриев хлорид, минерална сол, произведена на хомеопатичен принцип от добре познатата ни готварска сол. Шуслерова сол №8 е решение за множество здравословни проблеми. Но освен лечебните си свойства, тя помага на хората, при които е в баланс, да поддържат чисти тялото, психиката и мислите си. Този тип хора са като един съвършен съд, през който свободно преминава чистата, положителна енергия и се предава към другите, за да зареди и тях с усещането за радостта от живота. И най-лесно да е ги открием сред тези, които щедро черпят и още по-щедро раздават красота и любов чрез голямото изкуство, което правят.

От първо лице ни разказва как точно се случва това солистът на Софийска опера и балет, Даниел Острецов, тенор, баща, моторист, кларинетист и... какво още - ще разберете сега.

Как се лети на сърф над сцената и какво е общото между тенорите и сладоледа

- Роден съм в Русе, където завърших Музикалната гимназия с кларинет. Продължих с кларинета и в Националната музикална академия, но... на 31 години внезапно реших да ставам оперен певец. И така – следвайки мечтите си, от ария на ария, от опера на опера, стигнах до сцената на Софийска опера.

- Не е ли малко късно след 30-та си година да започнеш да пееш?

- За мечтите и за любовта няма рано или късно. Бях изправен пред доста дилеми в живота си, занимавал съм се с какво ли не след академията, когато спрях да свиря. Имах собствен бизнес и мога да кажа, че съм най-известният оперен певец - сладоледаджия и обратното: най-известният сладоледаджия – тенор. Но в един момент осъзнах, че колкото и да си развивам бизнеса със сладолед и да изкарвам пари, всъщност не съм щастлив и не се чувствам добре с този начин на живот. И така избрах музиката... За мен дотогава пеенето беше хоби, удоволствие и някаква мечта. Но реших, че ако не последвам мечтата си, ще бъда нещастен в живота. Затова винаги предупреждавам: внимавайте какво си пожелавате, защото може да се сбъдне! (Смее се.) 

- Някога съжалявал ли си за избора си? 

- Не. Удоволствието, което изпитваш, пеейки на сцена, удовлетворението от изпятата роля, аплодисментите на публиката ти дават такава емоция, която няма как да получиш по друг начин. Но в същото време да си оперен певец и солист е много голяма отговорност и тежка работа. Спектаклите са тогава, когато другите хора си почиват, а подготвянето на ролята е един сложен процес. И на сцената трябва да си винаги във върхова форма. Но има я обратната страна – умеем да се забавляваме на сцената. Винаги преди спектакъл казвам: дотук с проблемите, каквото и да се е случило до този момент, вече няма значение. Сега излизаме и се забавляваме, каквото и да стане! И понякога настава голям купон... (Смее се.) Разбира се, публиката това не го вижда, но купонът си тече тайничко – зад кулисите, когато сме с гръб към тях... И моментално в залата се просмуква тази енергия на щастие и удоволствие, което изпитваме. На свой ред виждаш как хората реагират в отговор на това, те буквално се наелектризират. На такива спектакли усещаш, че дори нещо да не ти се получи перфектно, дори да паднеш на сцената, публиката ще ти прости. Ти вече си я хванал - те са твои! Усещането е невероятно! 

- Коя е била най-трудната ти роля?

- Най-дълго време учих ролята си за Рейнско злато, от трилогията на Вагнер „Пръстена на нибелунгите”. Тъй като не знам немски, трябваше да науча наизуст всичко дума по дума. И после да пея небрежно на немски, докато летя високо над сцената, покачен на един сърф (такава беше постановката). С италианските опери е лесно, но ми се е налагало да пея и на френски, даже и на корейски съм учил песни. Пяли сме какво ли не.

- Как се грижиш за гласа си, как успяваш да си винаги във форма?

- Всъщност това никак не е лесно. Ние пеем винаги на ръба на възможностите си. На всеки един спектакъл гледаме едва ли не като на въпрос на живот и смърт. Има го този проблем при оперните певци. Но колкото и да си добър, ако се претовариш, рискуваш да не можеш да пееш повече. Затова някои колеги разполагат с огромен арсенал лекарства, почти като спортистите. Лично аз избягвам тежките медикаменти, а вземам много витамини, различни добавки, хомеопатия. В периоди, когато съм силно натоварен и пренапрягам гласа си, ми помага комбинация Шуслерови соли - №3 и №8. А за да имам повече енергия и срещу стреса и напрежението използвам сол №5 и №7. 

- Има много клишета, свързани с образа на оперния певец. Ти обаче май нямаш нищо общо с тях? 

- Да, у хората съществува някаква представа за оперния певец като за една огромна, масивна фигура, вдъхващ респект, с шалче на врата, понякога се държи като примадона, глези се... (Смее се.) Но съвременните тенденции всъщност налагат да поддържаме добра форма. Аз редовно ходя на фитнес, бягам в парка или на стадиона. През последните години всички топ оперни певци се стремят да изглеждат фантастично, защото новото поколение режисьори не прощава на никого. Имат си концепция как да изглежда спектакъла и певците трябва да се впишат в съвременните тенденции. Много опери вече са направо като холивудски продукции или модни ревюта. Аз се стремя каквото мога да моделирам у себе си, да го направя. Но ето, нося си и шалчето на врата (показва ми с усмивка черен шал с пиратски черепи по него) и... обичам да карам мотор. А като изляза от операта си пускам в колата Рамщайн. Обичам да обикалям клубовете, да слушам алтернативна музика, да се забавлявам до малките часове... Човек на живота съм.

За женското царство и за кучето Чайка

- В кръга на шегата обичам да казвам, че винаги съм знаел, че не съм мъж за една жена... И се оказах прав, уви... У дома е женско царство със съпругата ми и с двете ни прекрасни дъщери Димана и Ева. Никак не ми е лесно, признавам си. Добре че Дядо Коледа миналата година ми донесе подкрепление – мъжки кокершпаньол, който кръстихме Чайка, защото така лудо подскача и му се развяват ушите, че може всеки миг да литне като чайка. Аз го разхождам сутрин по половин-един час и това е единственото време, в което мога да остана сам, на спокойствие и да си обмислям и планирам всичко. И децата много помагат – основно се карат помежду си кой ще разхожда кучето, кой ще го целува, кой ще го прегръща. (Смее се.) Дъщерите ни израснаха от малки в операта, край сцената и в гримьорните, тъй като нямаме баби и дядовци тук, които да помагат. И като всички деца – попиват каквото видят. Сега пеят в детския хор към операта и даже участват в постановки, което много ме радва. 

- Какво е музиката за теб? 

- Тя ти дава една допълнителна щипка емоция и чувствителност, благодарение на които можеш по друг начин да оцениш всичко около себе си. Човек, който не се е занимавал с музика, просто не може да го разбере. Получаваш такава сензитивност, която те прави повече човек, но и много повече раним от останалите. Музиката е емоция, несравнима с нищо друго, която остава завинаги у теб и ти позволява да се радваш на много повече неща от живота. А гласът е инструментът, чрез който предаваш на публиката всичко това. Той е изключително чувствителен и капризен иснтрумент. Отразява всяко душевно състояние, всяка мисъл, която преминава през теб. Понякога може да се наложи да излезеш на сцената в момент, в който преживяваш лична трагедия. Сърцето ти плаче, а ти трябва да успееш да се превъплътиш в някой друг, със съвсем други емоции. Гласът разкрива всичко, всяка мисъл и емоция, която преминава през теб. И само най-големите професионалисти го владеят до съвършенство. Това е дар от Господ.

За какво още може да ви е полезна Шуслерова сол №8 Шуслерова сол №8 натриев хлорид се грижи за здравето и красотата ни, като помага при: алергии и сенна хрема, както и при всеки тип хрема с воднисти секрети; повръщане и разстройство; сухота на лигавиците, косата, кожата, пърхот; отоци по време на бременност; при проблеми с кръвното и ставите; за терморегулация на организма при висока температура, прегряване и др. Ако искате да научите повече за Шуслеровите соли, вижте специалните материали за тях на www.istoriizazdrave.bg. А ако вече имате опит в употребата им, на istoriizazdrave.bg напишете Вашата лична история за това как сте успели да се справите със здравословен проблем с помощта на хомеопатията и Шуслеровата терапия.