Малала Юзифзай е само на 16 години. Родена е в Пакистан. Тази малка дама наскоро бе номинирана за Нобелова награда за мир благодарение на написаната от нея книга „Аз съм Малала“, което я прави най-младият човек в историята, номиниран за престижното отличие.
 


Малала е застъпник на женските права. Тя не се страхува да говори и да изразява мнението си още от ранна детска възраст, което я прави трън в очите на талибаните. На 14 години тя е простреляна от талибанин, но за щастие оцелява. Възстановява се в Англия, където и издава книгата си, с която се превръща в емблематичен образ и лидер на борбата за правата на човека.
 
В интервюто с Джон Стюард (клипчето по-долу) младата дама говори за това как е открила силата на образованието, как талибаните са дошли в Пакистан и как тя е решила да разкаже на света за тероризма, за всички страдащи в Пакистан.
 
Джон Стюард я пита как е реагирала, когато е разбрала, че талибаните я преследват. Нейният отговор го оставя без думи: „Започнах да мисля, че ако талибаните дойдат, те просто ще ме убият. Но после се запитах „Ако някой дойде, какво ще направиш ти Малала?“ и тогава си отговорих „Малала, просто вземи една обувка и го удари“. Но след това си казах „Ако ударя талибанина, няма ли това да ме направи същата като него? Не трябва да се борим с другите с жестокост, трябва да се борим чрез мир, чрез диалог, чрез образование. И тогава си казах, че ще му обясня колко е важно образованието за всички и как му пожелавам дори и неговите деца да бъдат образовани. И накрая ще му кажа: Това исках да ти кажа, а сега прави каквото искаш!“

Видеото с интервюто на смелата Малала, може да видите тук: