Топлите месеци са вече тук, което означава, че нямаме търпение да излезем навън и да се насладим на прекрасното време. Представете си слънчева разходка в парка. Време, което посвещаваме на природата, красотата на свежата зелена трева и песента на птичките, която ни накара да забравим за всичко. 

А направило ли ви е впечатление, че все по-рядко чуваме веселото чуруликане на малките врабчета? Малките ни пернати приятелчета, които постоянно подскачаха около нас преди няколко години, днес вече се срещат все по-рядко в града. Всъщност статистиката е доста стряскаща, защото посочва, че за последните 10 години броят на врабчетата е намалял с 30 процента. 

Причините са добре известни на всички - прекомерното застрояване, замърсяване на въздуха, нивата на шум, намаляването на зелените площи. Всички тези фактори са пряко свързани с намаляването на пернатите ни приятели, а отговорните за тях сме ние, хората. 

Има ли как да преобърнем данните и да помогнем на врабчетата да се чувстват комфортно около нас? За щастие, съществува кампания "Ние броим врабчетата". Целта ѝ е на първо място да бъде направен мониторинг на броя врабчета, а след това да се предприемат необходимите мерки за възстановяването на популацията на врабчетата. Тя ще се провежда всяка година. 

И тъй като всяка кампания се нуждае от подкрепа, Сердика Център ще помогне за популяризирането ѝ.

Чували ли сте, че всеки човек трябва да направи поне една хранилка за птици през живота си? Сердика Център ще помогне на всички желаещи да изработят хранилки за птици и да се включват в образователната кампания на 12 май от 12 часа. В Голямата ротонда на ниво -1 в Сердика Център представители на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) ще разкажат любопитни факти за пернатите ни приятели. Разбира се, ще има и специални награди. Точно така, изработването на хранилки никога не е било по-забавно. През уикендите на 11-12 май, както и 18-19 май всички желаещи ще имат възможност да се присъединят към инициативата.

А за всички почитатели на птиците, ще бъде поставена специална инсталация, която показва 500 птици в полет. С осъществяването на амбициозния проект са се заели професионални архитекти. 

Нека докажем, че врабчетата все още имат място в големия град и са добре дошли сред нас. Изграждането на повече хранилки за птици със сигурност ще допринесе за справянето с проблема с бързото намаляване на популацията на врабчетата, за да чуваме все по-често чуруликането на малките пернати сладури.
 

"Ако искате и вие да сънувате летящи сънища, опитайте. На човек и без това му се случва много рядко да хвърчи, та да си навакса повече хвърчене, той би трябвало да се научи да заспива с тананикане.", ("Ние, врабчетата", Йордан Радичков).