Азбучна истина е, че в нелеките и кризисни моменти си позволяваме да ни виждат само определени хора. Тогава без фалш, грим и излишна суета даваме поле на емоциите си, особено когато сме тъжни, смачкани, изтощени или болни. Независимо от причината, именно най-близките ни хора са и най-потърпевши във всички нерадостни дни.

Кариера или личен живот?

Кога за последно си задавахте въпроса, а на близките дали не им идва много и защото трябва да стоварваме върху раменете им разочарованията си, неуспехите, болестите. И дали, докато се правим на „състезателни коне“, не пропускаме важни моменти, не отнемаме сами на себе си радости, които са ни така необходими. Въпросът за балансирането между кариерата и личния живот, разбира се, е повод за много „за“ и „против“, за много взаимни компромиси. Но ако ще гледаме истината в очите, нека си го кажем направо. Единствените хора, за които наистина има значение какво се случва с нас, са семейството и близките. Единствените, които ще ви се притекат на помощ. А иначе вие спокойно можете да ги пренебрегвате и да водите чуждите битки. Изкривеното разбиране за амбиция и вменяването на някаква фалшива значимост на вашата личност за дадената компания или проект са тънката струна, по която ни манипулират, докато ние си мислим, че някой ще оцени и ще разбере всичките ни жертви. А заслужава ли си?

Работохолизмът – новата диагноза

Големите цели водят след себе си и големи разочарования. Веднъж, като научите околните, че сте „магьосници“ и че можете да пренасяте планини от работа и сте корифей с убийствените крайни срокове, занапред те ще го очакват винаги от вас. И по този начин сами ще влезете в един безкраен кръговрат на все по-големи изисквания и все по-малка удовлетвореност. Не се чудете, като ви поставят най-сложните задачи, докато другите кротко работят спрямо възможностите си, но за разлика от вас не са така изцедени и знаят какво да правят със свободното си време. Не е тайна, че работохолиците страдат повече от психически разстройства, алкохолна зависимост, твърде често се сдобиват и с редица тежки заболявания. Високото кръвно, метаболитният синдром и захарният диабет са само малка част от дългия списък със здравословни проблеми.

Готови ли сте за тази цена?

Болестите не са проблеми само на конкретния човек, а на цялото му семейство, защото именно близките хора са тези, които поемат удара. Те са онези, които ще подкрепят болния, ще търчат по лекари с него, ще слушат думите му, пълни със самосъжаление, ще се опитвам да му върнат оптимизма и усмивката. Огледайте се около вас, вижте примерите на разбити семейства, на похабено детство за малките. И разберете, че трябва да търсите другаде, не единствено в работата, истинските поводи за самочувствие и признание от околните. Не крийте себе си зад нуждата – Ходя на работа, за да дам най-доброто на семейството си. Работя много, за да не живеем в лишения. Често такива хора дори нямат време да се порадват на стандарта, които сами създават, защото са прекалено вторачени в следващата цел. А годините летят и много моменти не се връщат. Постепенно в работохолика се заражда вината за пропуснатото, която може само да го нарани и разболее.

Никога не е късно за промяна

Да поставиш семейството на първо място не е куха фраза. Не е и да си тръгнеш по-рано, но у дома мислите ти да блуждаят все към работата. Не е и да похарчиш много пари, за да ги заведеш на пътешествие, и като се върнете всичко да продължи, както преди. На първо място, ако семейството е №1, то здравето на всеки от нас трябва да е наистина на пиедестал. Грижите за него са и най-прекият път към усмивките на всички у дома. В дългосрочен план – редуването на натоварването в ежедневието с почивката, поддържането на баланса, споделянето на негативните емоции и ограничаването на причините за тях са най-добрата инвестиция за прекрасно време със семейството. Защо да си говорите с близките за болести, проблеми и огорчения, като можете просто да бъдете щастливи?

Започнете с малки стъпки, но от днес!

Такава възможност ви дава например една от най-изследваните хомеопатични комбинации на Немския хомеопатичен съюз – Инфлуцид. Приемът му за 1 месец по 3 таблетки на ден за всички у дома, ви защитава в рамките на 3 месеца от грип и настинки. Когато посвещавате голяма част от времето си за семейството и за почивка, и си доставяте много позитивни емоции, и имунната ви система ще го усети. Няма да боледувате често, не само защото взимате профилактични хомеопатични мерки, но и защото не пренапрягате тялото си и спите достатъчно. Така то няма нужда от моменти на сривове, в които ви показва, че трябва да е на легло и прегръща за целта някой вирус. Защото това е единственият начин, за да спрете издевателствата си над него! Доказано е, че с Инфлуцид ще имате повече свободно време от настинки и грип, но... Прекарайте ги не в офиса, а с любимите си хора! Покажете им колко са важни за вас и си повторете, ако трябва за стотен път, че истинското щастие не зависи от парите... Че нямате излишно време да бъдете нещастни на работа... Че само от вас зависи колкото сте близо до мечтите си! И не дължите нищо на никого, освен на себе си - правото да бъдете щастливи!

автор: Цвети Стоянова