На гости ни е Радостина Христова или както е по-известна - Радостна Мама. Тя е майка на две прекрасни дечица и доказва, че е възможно да съвместяваш успешна кариера със семейния живот.

Днес Радостна Мама ще ни разкаже възможно ли е да превърнем времето, прекарано по майчинство, не само в мили спомени, но и в доходоносно начинание.

Майчинство и работа? Съвместими ли са, или това е просто мит?

В началото майчинството е трудно, непознато и изтощително, но когато свикнеш с новата реалност, бързо разбираш, че можеш да вършиш чудеса, докато гледаш деца:)

Майчинството е невероятен, но и много странен период от живота на всяка жена. Смяташ ли, че е възможно да започнеш някакъв проект, докато се грижиш за новородено у дома?

По време на майчинството започваш най-важния проект в живота си – отглеждане на деца, което е безспирен и постоянен процес. Разбираш, че имаш сили и възможности, за които не си подозирал, отприщва се невиждан потенциал у теб – творчески, енергиен, за планиране и реализиране на задачи. Тогава идва и силното желание за проекти и бизнес, които можеш да правиш вкъщи, докато гледаш децата или докато са на ясла и градина. Точно там започваш да градиш кариерното си развитие сама и то с деца у дома.

Какви са възможностите за кариерно развитие по време на майчинство?

На първо място възможностите са такива, каквито ние сами си създадем. От изработване на гривни, сладки и детски играчки до управление на онлайн бизнес с множество служители. Моят път беше маркетинг консултации и изграждане на собствен бранд и блог (Радостна Мама), но виждам, че други майки се развиват успешно с:

готвене и рецепти – нещо, което по принцип правят вкъщи за децата си; 

има и такива, които творят за деца – рамки, картички, играчки, занимания и игри в pdf формати;

наблюдавам развитие на бизнес посредством една машина – например 3Д принтер или принтер за щампи на дрехи;

други превеждат текстове от чужди езици или пишат текстове срещу заплащане по определени теми;

има такива, които умеят да снимат, правят си студио и се развиват като фотографи или пък си продават снимките за 1-2 долара в сайтове за тази цел;
виждам майки, които продават продукти, докато пият кафе с други майки или с други думи станали са дистрибутори на големи мрежи за козметика;

някои майки развиват продажбените си умения като намират ниша за всички свои неизползвани предмети и дрехи у дома.

Възможностите са необятни, ако решиш да правиш собствен бизнес, но също и да заработваш определени часове в рамките на чужда фирма – да обслужваш клиенти онлайн или по телефона; да управляваш акаунти в социални мрежи или пък да разнасяш брошури, докато се разхождаш с детето.

Кои са факторите, които трябва да вземем под внимание, за да сме сигурни, че можем да се справим и с бебето, и с работните ангажименти?

Първо трябва да си отговорим на следните въпроси:

Колко си изморена към момента?
Имаш ли излишна енергия и за какво би искала да я вложиш?
Колко спешно и колко лева на месец ти трябват?
Колко лева си готова да вложиш в своята идея и колко силно вярваш, че да си готова да ги загубиш?
Би ли жертвала съня си и други екстри, за да работиш с бебе вкъщи?
Защо би го направила – за пари или защото ти писна само да говориш на бебешки език и то най-вече сама?
Какво мисли партньорът ти по въпроса и изобщо зависи ли нещо от него?
Какъв предишен опит имаш в тази дейност?
Има ли нужда от счетоводство и фирма на този етап?
От каква допълнителна помощ ще се нуждаеш за изпълнение на дейността?
Имаш ли някаква помощ с детето или плануваш ли да го пуснеш скоро на ясла?
По колко часа на ден си готова да отделиш за работа?

Имаш ли самодисциплина и контрол да управляваш дейност и време от дома?
Колко изискващо е детето ти – може ли да остава с други, кърмиш ли го, плаче ли повече при определени условия, има ли специални нужди?
Има ли режим за спане и ядене?

И всякакви подобни въпроси, за които се сетите, като Какво бихте направили, ако детето се разболее, а вие гоните срокове за други хора? Или сте поели ангажименти към ваша аудитория, клиенти? Сигурна съм, че всяка жена може да прецени ситуацията у дома, собствените си възможности и решимостта си към определена крачка в тази посока. Личният ми съвет е да бъде постепенно, близките да бъдат запознати и подготвени да помагат, както и да си дадете ясна сметка и картинка какво бихте жертвали в името на собствен бизнес, допълнителни доходи или опит да превърнете хобито си в платена дейност. По мои наблюдения най-често жените жертват съня и свободното си време за почивка. Сложете на кантара двете абстрактни стойности и вижте кое ще натежи:

Какво ми носи тази дейност срещу Какво съм готова да жертвам и как би се почувствала от тази жертва. Ако радостта, задоволството, самочувствието и увереността, че това е правилното решение надделеят над жертвите, давайте! Иначе не си заслужава.

Как се справи с предизвикателството да жонглираш между грижите за детето и успешното реализиране на започнатите от теб проекти?

Има дни, в които не се справям. Тогава гледам да не се обвинявам и да приоритизирам. Но в общия случай децата са на градина, а аз работя от вкъщи с ясното съзнание, че ако те имат нужда от мен, ще се наложи временно да изоставя работата. Най-вече да не спя, за да наваксам. Лично аз избрах такъв професионален път, който да е пряко свързан с децата и работя благодарение на тях – като мама блогър децата са главният ми източник на информация, която да споделям с аудиторията, както и темите и проблемите, които да поставям ежедневно.

Има моменти, в които децата са болни, не са на градина или сме на лятна ваканция 2 месеца, тогава моята дейност не спира, но търся помощ от близки и гледачки, уча се да работя с тях и се адаптирам спрямо време и пространство. Мъжът ми е основната подкрепа във всяка крачка.

Каква е основната ти мотивация? Много хора биха се възпротивили на идеята жените да работят, докато са по майчинство?

Мотивацията се крие и в самите деца. Всеки ден проповядвам радостта от майчинството, без това да означава постоянно гледане на деца. Важно е майката да е спокойна, щастлива и реализирана като личност и професионалист. Децата растат и се развиват, майките избират дали да се отдадат изцяло на децата или да се опитат да съчетаят своето добруване с това на децата си. Няма правилен избор, той е индивидуален, семеен и вътрешен най-вече.

Има време за майчина грижа, има време и за професионално развитие.

Всяка една жена трябва да направи своя избор и на база своите потребности, семейните нужди и възможности. Понякога е избор на битова необходимост, друг път на вътрешно убеждение, а трети път на чиста потребност от себереализация, развитие и външна изява. Не мисля, че са останали много мъже, които насърчават майките да си стоят дълго вкъщи, заради децата си. По-скоро виждам съпрузи и партньори, които искат щастлива жена в дома си и я насърчават да взема хубаво решение за себе си и семейството като цяло. И се получава в края на деня.

Моята лична мотивация е да бъда успешна вкъщи и в работата, за да се чувствам завършена личност, както и да допринасям за семейния бюджет със собствени дейности, независими от друг шеф.

Кои са първите стъпки, които гарантират на майките успешен старт?

Нищо не гарантира успех, но решимостта да започнеш още утре е най-добрата стъпка да провериш дали би била успешна в твоята нова дейност. Важно е:

 да планираш добре,
да приоритизираш,
да знаеш, че домът е място и за работа, и за хоби, и за пране и готвене,
да имаш ясна визия в главата си от къде тръгваш и къде би искала да стигнеш,

да изготвиш план, дори и на лист хартия с 4 точки да бъде, но да имаш отправна точка;

да информираш всички около теб, че започваш и няма да откажеш помощ по пътя си;
да не се обвиняваш, че си лоша майка, само защото си решила да се развиваш и да допринесеш за по-добро финансово или друго положение на семейството си;
да се усмихваш всеки ден и да се зареждаш от дейността, на която си се решила,
да имаш подкрепа от партньора си и
да не се отказваш при всяка трудност, но да си дадеш ясен срок кога и защо би се отказала.

И за финал – какъв е твоят най-ценен съвет към всички майки, които искат да се развиват, докато са по майчинство?

Дай си време, порадвай се на детето си, порадвай се на майчинството и тогава мисли за бизнес и начинания. Лично аз започнах блогърска дейност дни преди да родя второто ни дете, защото бях наясно какво ме очаква и че мога да се справя с такава дейност.

Майчинството е повод за радост, то отваря неподозирани емоции и сили в нас, които ако впрегнем правилно, можем да сътворим чудеса – както в бизнеса, така и в личния ни живот. Без ясен план, мечти и цели, не виждам успехи, но пък многото безсънни нощи са чудесно време за размисъл и вместо да се жалваме колко много не спим, нека го превърнем в рутина да си мечтаем за живота, който искаме, за работата, която ще ни носи радост и пари:)

Благодарим на Радостина за всички ценни съвети. А ако искате да получите още, можете да откриете интересни теми и вдъхновение на mama.radostna.com.