Винаги съм вярвала, че като жена никога не бива да спирам да внимавам за опасност. Книгите винаги си ми казвали, че никога не трябва да снижавам стандарта си или да правя компромис, защото подходящият мъж ще дойде и никога няма да се наложи да се приспособявам към него, защото ще отговаря на всички неща, които очаквам да направи.

Началото на първата ми връзка бе като гладко плаване. Всичко беше дъги, пеперуди и хубави неща. Пеперудите дори почти винаги летяха в стомаха ми. Това продължи доста време. Някога гладката пътека започна да става неравна и това е напълно нормално. Но отказах да правя компромиси. Винаги съм стояла зад това, в което вярвам, зад това, което ми е насаждало - че жените никога не трябва да позволяват на някой мъж да ги промени. Че мъжете трябва да приемат дамите изцяло, за доброто и лошото, а мъжете трябва да са тези, които се приспособяват към жените, защото на първо място те са били тези, които са поискали дамите да им позволят да влязат в живота им. Това е, което утвърди страховете ми - че ако някога съм направила компромис и нещата не се оправят, ще бъда загубилата страна.

Първоначално в моите взаимоотношения, с всички недоразумения, не пропуснах да следвам онези неща, които научих от книгите, но тъй като продължавах да следвам тези правила за жените, започнах да забелязвам, че доводите не стават по-добри и недоразуменията просто станаха по-чести, а споровете - по-големи.

Тъй като не исках да изгубя човека, когото обичам, един ден се опитах да направя малък компромис. Бях изненадана от колосалния резултат. Дребните недоразумения, които се превръщаха в големи, изведнъж бяха решени за кратък период от време, споровете станаха редки и всичко се подреждаше по-добре. Бях щастлива от това какво се случи след правенето на малък компромис. Опитах се да направя малък компромис и отново, и отново. Резултатът е доста драматичен.

С всичко това стигам до заключението, че след като обичаш някого, никога няма да се притесняваш да правиш компромис с някои неща, само за да се увериш, че всичко ще тече гладко както преди. Никога не се страхувай да спреш да бъдеш предпазлива, защото любовта е риск. Това е доста клиширано и почти винаги приемаме за даденост. Благословена съм, че моят приятел никога не се отказва от мен, тъй като всяка неравност по пътя ни ни доведе до мястото, където сме днес и се надявам, че заради това не се губят красиви връзки. В крайна сметка, след като си позволиш да обичаш, без значение какъв ще бъде резултатът, никога няма да бъдеш на губещата страна. Доказателство за себе си, че си обичала наистина и напълно, е достатъчно основание да се наречеш победител. Хората, които губят тази любов са губещите.

Към всички прекрасни жени - въпреки че не е погрешно да четете, вярвате и може би да следвате малко тези книги, защото може да има някаква истина в това, на което ни учат, не позволявайте тези правила да втвърдят сърцето ви твърде много до точката да не позволите на себе си да давате и приемате и накрая излизате като егоист. В края на краищата, това е връзка, която не искате да прекъснете и имате работа с човешко същество, което също има чувства, които никога не искате да нараните.

Бъди умна и силна жена, която знае стойността си, но също така знае кога да започне да прави компромис.