Знаете ли, че в целия свят към букмейкърите има огромен наплив на жени, които искат да залагат. Проучване на GWS откри, че жените се включват много по-активно в днешно време от мъжете. През 2021 година, само в САЩ над 4.6 милиона жени са се включили в играта, което е ръст от 115% спрямо 2020 година.

В контраст на това, ръстът при мъжете, които тепърва се включват на пазара за спортни залози, е от само 63%. Разбира се, в Уинбет онлайн и навсякъде другаде, все още преобладаваща част от залагащите са мъже. Но има и нещо друго, а именно ръст в популярността и прогрес в развитието на женския спорт, които имат потенциал да обърнат тенденцията окончателно.

Преди да преминем към разликите между мъжкия и женския спорт, по отношение на залозите, още малко статистика:

● Статистика на DK показва, че броят на залозите на женски спорт нараства с 61% на годишна база.
● Освен това, има и значителен ръст на обема на пазара за женски спортни залози от 22%
● От 2018 година насам, наличието на женски лиги за залагане е нараснало 30-кратно.
● Статистика на FD сочи пък, че в женския вариант на NBA има 270% ръст в броя на залозите и 101% ръст в обема на пазара за предвиждания на годишна база.

Ръстът в популярността на женските спортове, както като гледаемост, така и за прогнозиране, се дължи най-вече на тениса и баскетбола. Там женското представяне не просто е силно, но в много отношения доминиращо над мъжкото. Последното важи особено за тениса. Там много от най-добрите тенисистки са рамо до рамо с мъжете по популярност, размер на наградни фондове, рекламни договори и всичко останало.

Като конкретни първенства от женския спорт, като регистриращи най-големи обеми можем да посочим:
● Женското издание на NBA
● Открито първенство по тенис на Австралия
● Колежанският женски баскетбол
● Открито първенство на САЩ в тениса
● Олимпийският женски баскетбол

Кои неща трябва да се променят?

Според проучване на Юнеско, жените съставляват 40% от всички спортисти, но получават само 4% покритие от медиите. Техните препоръки как да променим това, може да видите тук. Женският спорт получава по-малко финансиране, по-малко реклама, по-малко ефирно време. Друг анализ установява, че няма наличие на “богата информация” за женския спорт. Липсата ѝ води до възможност за по-малко залози, тъй като букмейкърите нямат на каква основа да ги организират. Особено при индивидуалните спортове. Това обаче са неща, които са поправими. Нека сега преминем към това да разберем дали женският спорт изостава по коефициенти и условия на бонусите, които букмейкърите предлагат.

Какво можем да кажем за коефициентите?

На първо място трябва да е напълно ясно, че букмейкърите не третират по различен начин формирането на ставките, на базата дали става въпрос за мъжки спорт, или за женски спорт. При равни други условия, събитието Х ще има идентичен коефициент при мъжки вариант и при женски вариант.

Това, което трябва да имаме предвид обаче е, че състоянието на спортовете е много по-различно, дори на ниво едно и също първенство, що се отнася до двата пола. Това важи както за популярни спортове като футбол и като баскетбол, така и за по-малко популярни дисциплини. Например, ако разгледаме NBA, ще видим, че в мъжкото издание едни отбори се представят по-добре и получават по-ниски коефициенти, спрямо женското. Там динамиката е коренно различна.

По друг начин стоят нещата ако говорим за индивидуални спортове. Ако разгледате например тениса, който е един от най-популярните спортове като цяло, но и за залози на жени спортисти, там не може да намерите нито една разлика. Защото коефициентите важат според представянето на всеки отделен тенисист.

Има ли разлика в бонусите и промоциите?

Отново основното правило е, че при равни други условия, самите условия на промоцията няма защо да се разминават, единствено според това дали в спорта играят мъже или жени. Тук обаче има и друг момент. Когато говорим за промоции, които засягат конкретни спортове и първенства, много често по-голямото покритие се отрежда на мъжките спортове. Това се дължи най-вече на тяхната по-голяма популярност. Но ако например вземем предвид бонус, който е вързан към спортната секция, той ще важи със същата сила и за мъжки футбол, и за женски футбол например.

Как стои обаче въпросът с календара на събитията?

Тук идва може би единственият по-сериозен недостатък във взаимоотношенията между женския спорт и спортните залози. Букмейкърите по принцип предлагат множество дисциплини, предоставяйки възможност за предвиждане на множество първенства, нива и прочие. Все пак обаче те не могат да предложат абсолютно всичко, заради което се водят по тяхната популярност. И поне към момента, мъжката част на спорта събира много повече внимание като зрителски интерес и като комерсиална реализация. Точно заради това, когато отворите таблото, ще видите, че има много по-малко първенства и дивизии от женския спорт. Например, ако разгледаме футбола на Острова, ще видим, че за мъжката му част се поддържат дори най-ниските нива. При жените обаче можем да заложим само на по-елитните ешелони. Същото важи и за баскетбола. Ако изключим женския NBA и международните турнири, възможностите за залагане на баскетболистки са много по-оскъдни, в сравнение с мъжкия еквивалент.

Заключението

Ако сте предпочитате женския спорт, няма да срещнете особени трудности в частта с извършването на залози на него. И нещо повече, дори където има някакво изоставане, то бива наваксано с много бързи темпове. Въпрос на време е да се изчистят дребните недостатъци.