Полският пилот Лукаш Чепиела влезе в историята на авиацията, като стана първият човек, приземил самолет на хеликоптерната площадка на емблематичния хотел Бурж Ал Араб в Дубай.

Чепиела успя да спре своя специално пригоден лек самолет само за 21 метра, като се приземи на платформа, широка само 27 метра, на 212 метра над земята, на върха на 56-етажната сграда. Според Red Bull каскадата е била планирана от 2021 г. и е изисквала 650 тестови кацания.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Red Bull (@redbull)

 

В ежедневието си Чепиела е капитан на Еърбъс А320, но той има зад гърба си някои впечатляващи летателни постижения, сред които спечелването на титлата в клас "претендент" на световния шампионат Red Bull Air Race през 2018 г. и приземяването на самолет на дървен кей в Сопот, Полша.

Чепиела се присъединява към елитната група спортни легенди, които са се качвали на хеликоптерната площадка на хотела, включително шампионите по тенис Роджър Федерер и Андре Агаси, които изиграха мач там през 2005 г., и бившият победител в Гран при на Формула 1 Дейвид Култард, който прави кръгчета там през 2013 г.