Повечето хора мислят, че 29-ти февруари се случва веднъж на четири години, но те донякъде грешат. Знаеш ли какви са другите необичайни неща, свързани с тази дата? Знаеш ли кога хората, родени на 29-ти февруари празнуват рождените си дни? Знаеш ли какви са шансовете някой да се роди на този ден? Знаеш ли защо този ден е толкова популярен сред неомъжените жени? Време е да разбереш всичко това!

Защо 29-ти февруари съществува?

Този необичаен ден в календара съществува поради факта, че на Земята са й необходими повече от 365 дни, за да завърши напълно една орбита около Слънцето. Затова се налага да добавяме този ден, за да бъде синхронизиран календарът ни с реалната астрономическа година.

Точно 1 ден ли прибавяме към всеки 4 години?

Въпреки че това е вярно за повечето години, които се делят на 4 като 2016 например, това не се случва винаги след като 4-те години след последния 29-ти февруари напълно изтекат. Години, делящи се на 100 не са високосни като изключение правят годините, които се делят на 400. Например годината 1900 няма 29-ти февруари, както няма да има и годината 2100. Но годината 2000 има 29-ти февруари, защото също се дели и на 400…

Това е най-добрият ден за неомъжените жени

Съществува много интересна традиция, която е започнала в Ирландия през 5-ти век. Света Бригит от Килдар, една от покровителките светици на Ирландия, сключила сделка с ирландския светец Свети Патрик - жените да получат позволение да предлагат брак на любимите си мъже, но това можело да се случва само в един ден в годината и това разбира се е 29-ти февруари.

Вероятността някой да се роди на 29-ти февруари

Математическите изчисления са лесни. През четиригодишния период имаме три години с 365 и една с 366 дни. Вероятността някой да се роди на 29-ти февруари е 1 на 1461. Както вече отбелязахме високосният ден не се пада точно на четири години, затова вероятността всъщност е по-малка и обикновено е приблизително 1 на 1500.

Колко често хората, родени на 29-ти празнуват рождените си дни?

Всяка година, разбира се. Обичаите са различни за всяка нация, но хората сами решават кога да празнуват. В последния ден на февруари или на 1-ви март. В някои страни официално се определя кога родените на 29-ти февруари имат рожден ден. В Китай това е 28 февруари, а в Хонг Конг датата е 1-ви март.

Отстъпки до -80% веднъж на 4 години

Сега е моментът да се възползваш от уникални отстъпки в голямата разпродажба, която се случва веднъж на 4 години. Създай уют и комфорт в дома си с Дормео, направи кухнята си модерна с Делимано. Погрижи се за здравето с Уелнео. Очаквай разпродажбата на сайта на Топ Шоп.

Действай бързо, разпродажбата е само 3 дни: 27-28-29-ти февруари.