"Мамо, скучно ми е!" – тази фраза, може да предизвика паника сред много родители. Винаги ни се струва, че отегченото и скучаещо дете доказва нашата родителска некомпетентност, неумение да създадем подходящи условия за развитие. Позволете му да поскучае, съветват експерти: скуката има своите неоценими достойнства.

Много родители се опитват да направят график на заниманията на детето си през ваканцията, буквално по часове. Да подредят нещата така, че всеки ден да не минава напразно, без нови туристически преживявания, без интересни игри и полезни уроци. Ние се страхуваме дори да си представим, че детето може да се събуди някоя сутрин и да не знае какво да прави.

"Не трябва толкова се страхувате от скуката и да претоварвате децата - казва детският психолог Лин Фрай експерт по въпросите на образованието. - Ако целият ден на детето е изпълен със занятия, организирани от възрастните, това му пречи да открие занимание за себе си, да разбере какво наистина му е интересно. Задачата на родителите е да помогнат на сина си (дъщеря си), да намери своето място в обществото, да се превърне в самостоятелна личност. А това означава да може да си намери занимание или хоби, което да им носи радост. Ако родителите посвещават цялото си време да планират свободното време на детето си, то никога няма да се научи да го прави само. "

Благодарение на скуката, у нас се появява вътрешен стимул за творчество

"Именно благодарение на скуката получаваме вътрешен стимул за творчество - потвърждава Тереза Белтон, специалист по развитие в Университета на Източна Англия. - Липсата на занимание ни насърчава да опитаме нещо ново и необичайно, да измислим и осъществим някаква интересна идея". И въпреки че шансовете ни тя да бъде лично наша значително намаляват с развитието на интернет технологиите, трябва да се вслушаме в думите на експертите, които в продължение на десетилетия говорят за значението на "нищоправенето" за развитието на детето. През 1993 г. психоаналитикът Адам Филипс пише, че способността да се толерира скуката може да бъде важно постижение в развитието на детето: "Скуката - това е нашият шанс да съзерцаваме живота, а не да препускаме през него".

Според него, една от най-потискащите изисквания на възрастните към детето е, че то трябва бъде заето с нещо интересно, преди да разбере какво всъщност го интересува. Но за да го разбере, детето има нужда от време, незаето от нещо друго.

В началото на ваканцията направете списък на това, с което децата ще се занимават с удоволствие

Лин Фрай предлага на родителите да седнат с децата си и заедно да направят списък на това, с което детето с удоволствие ще се занимава през ваканцията. Може да се включат някои типични дейности като игра на карти, четене на книги, каране на колело. Но може да има и по-сложни и оригинални идеи, като например приготвяне на вечеря, театрална постановка или курс по фотография.

Ето още няколко идеи:

- Да си направя къща от одеала и възглавници

- Да напиша писмо на баба

- Да обиколя двора три пъти

- Да си пусна музика и да танцувам

- Да измия огледалото

- Да среша кучето

- Да откривам интересни форми в облаците

- Да видя колко пъти мога да топна топката

- Да измия колата

- Да покарам колело

- Да напиша нещо в дневника си

- Да си подредя стаята така, че да ми харесва на мен

- Да изрязвам картинки от списания и да направя колаж

- Да направя зоологическа градина за плюшените играчки

- Да направя красив календар със специално място за важните дати

- Да направя ледени близалки от плодов сок и парченца плодове във формите за лед

- Да направя цирково представление

- Да направя скулптура от бисквити и крем

- Да украся стара тениска с копчета, парчета плат или текстилни маркери

- Да чета книжка

- Да завържа очите на брат ми/ сестра ми и да го/ я разведа из къщи, за да познае къде се намира.

- Да видя дали мога да рисувам с крак

- Да поскачам на въже

- Да махна плевелите от цветята

- Да направя играчки от стари чорапи, копчета и маркери.

И ако понякога през ваканцията детето дойде при вас, за да се оплаче, че му е скучно, посъветвайте го да погледне в списъка. Така му давате право да реши каква дейност да си избере и как да си разпредели свободното време. Дори и ако не може да си намери нещо за вършене, няма проблем в това, че то ще поскучае малко. Важното е да разбере, че това не е загуба на време.

"Мисля, че децата трябва да се научат да скучаят, за да могат да се мотивират да правят нещо и да открият своето любимо занимание - обяснява Лин Фрай. - Позволете на детето да поскучае - това е един от начините да го научите да бъде независимо и да разчита на себе си".

Подобна теория е представена през 1930 г. от философа Бертран Ръсел, който посвещава цяла глава за стойността на скуката в книгата си "Завладяването на щастието."

"Въображението и способността да се справят с отегчението трябва да бъдат тренирани в детството - пише философът. - Детето се развива най-добре, когато, подобно на младо растение, то се оставя без да се безпокои в една и съща почва. Твърде много пътешествия, твърде много различни впечатления не са полезни за младото създание, тъй като те го правят неспособно да понесе плодотворното еднообразие" .