Посвещавам този текст на най-комплицираната зодия... нашата!

1. Рибите са мечтатели

Те са визионери. Откриватели. Изследователи. Взорът им винаги е устремен напред, към необятното. Умовете им раждат нови идеи, а сърцата им затуптяват с тях. За Рибите нищо не изглежда невъзможно. За тях няма непостижими мечти. Има само забравени мечти. И те мечтаят! Мечтаят с всяка фибра на тялото си. Дишат със своята мечта. Живеят с нея. Докато... не я постигнат. И докато не намерят друга, още по-голяма... Защото за Рибите всеки нов връх разкрива нови земи за покоряване. Нови пътища за проправяне. Нови мечти за осъществяване.

Рибите не харесват прекалено прагматичните хора. И не обичат, когато тези хора се опитват да им втълпят „здрав” разум. Рибите искат да плуват срещу течението. Защото знаят, че най-големите предизвикателства са най-добрите учители. И защото именно в тях се разкрива истинският потенциал на човека.

Съветът на една „риба”: Не спирайте да мечтаете! Не спирайте да се борите! Не спирайте да живеете! Защото без мечти нищо няма да има смисъл - нито миналото, нито настоящето, нито бъдещето. Няма да има смисъл самият живот...

 

2. Рибите са перфекционисти

Те се отдават изцяло на това, което правят. И се опитват да го направят възможно най-добре. Не приемат компромиси и не правят такива. Следват принципа „Всичко или нищо”. И търсят призванието си. Знаят, че всеки има мисия на тази земя и се опитват да открият своята. Защото вярват, че когато човек намери пътя си, съдбата сама му помага да го извърви. За тази цел обаче трябва да даваш всичко от себе си... и да не спираш да търсиш. Трябва да умееш да се посвещаваш. Защото само тогава ще усетиш сладкия вкус на победата – победа над поредното предизвикателство, но най-вече над самия теб.

Рибите не търпят хора, които се примиряват с посредственото. Хора, които не търсят себе си. Не търпят хора, които „претупват” нещата, само за да се каже, че са приключили със задачата. Хора, които нямат амбиции. Хора, които според тях живуркат, а не живеят.

Съветът на една „риба”: Открий призванието си и му позволи то да начертае пътя ти. А след това му се посвети. Вложи в него енергията си, волята си, вярата си. Опитай се да надскачаш не само другите, но и себе си. Развивай се. Израствай. Бъди все по-добър. Тогава ще познаеш истинското удовлетворение... 

 

3. Рибите са непоправими романтици

Те вярват в приказките с щастлив край. Вярват в принцовете и принцесите. Вярват във вечната любов. За тях всичко има скрит смисъл, красив смисъл. За тях нощта не е просто нощ, а кадифен плащ от тайни целувки и прошепнати любовни обещания. За тях изгревът не е просто изгрев, а пробуждане за нов живот. За тях морето не е просто море, а символ на самия живот и неговия необятен хоризонт.

Рибите се засягат истински, ако човекът до тях не отговори на очакванията им за романтика. Приемат го като липса на любов. Защото за тях е точно това. Вярват, че когато любовта е завладяла сърцето, очите виждат света по друг начин. Щом обаче разумът надделява и романтиката изглежда детинска, значи любовта не е достатъчна. Поне не и за тях.

Съветът на една „риба”: Няма човек, който да не обича романтиката. Без значение какво твърди. Без значение какво си е втълпил. Романтиката значи нежност, мисъл и любов. Романтиката е в малките жестове. В разходката в парка. В подареното цвете в мрачен и дъждовен ден. В чашата горещ шоколад, поднесена с бисквитка в леглото. Не казвай, че не си романтичен. Просто... обичай.

 

4. Рибите са променливи

Неслучайно двете риби гледат в различни посоки. Представителите на тази зодия лесно сменят настроението си. В един момент могат да се меланхолични, в следващия – пълни с енергия и оптимизъм. Могат да плачат, а минути по-късно да се смеят от сърце. Могат да се сърдят като малки деца, а миг след това да обвиват нежно врата ти с ръце. Рибите са пълни с противоречия,... но именно в това е чарът им. В тяхната непринуденост. В тяхната по детски наивна откровеност. И чистосърдечност. В тяхната емоционалност.

Рибите не обичат прекалено праволинейните хора. Просто усещат, че не говорят на един и същ език с тях. Не обичат и тези, които винаги премислят думите си, жестовете си, действията си. Не обичат статичните и студени хора.

Съветът на една „риба”: Научете се да разчупвате оковите на сърцето си. Научете се да давате израз на емоциите си. Повярвайте ми: така се живее по-пълноценно, по-истински,... по-интересно!

 

5. Рибите обичат щедрите жестове

Те не се скъпят, за да зарадват любимите си хора. Биха дали и ризата от гърба си за другия, без значение дали ги е помолил или не. Те са съпричастни и чувствителни. Щастливи са, когато правят другите щастливи. Щедри са. В този смисъл не са особено прагматични. За тях важен е мигът, настоящият. Могат да похарчат и последните си стотинки, за да направят подарък на някого, когото обичат – без значение дали става дума за партньора им, за родителите им, за роднините им или за приятелите им. Или пък за някой колега, който точно в този момент има нужда да получи нечие внимание.

Това обяснява защо Рибите не могат да понасят стиснатите хора. За тях скъперничеството е непростим грях. Проява на грозен егоизъм. Неспособност да се изпитва истинска любов. Неспособност да се живее истински.

Съветът на една „риба”: Научете се да бъдете щедри. Научете се да (се) раздавате. Защото, колкото повече давате, толкова повече получавате. Такъв е законът на живота...

 

6. Рибите обичат отдадено

Когато се влюбят, просто забравят себе си. Светът им вече се върти около другия. Издигат го на пиадестал и всячески се опитват да му покажат обожанието си. Биха направили всичко, за да демонстрират любовта си. Сякаш започват да вибрират на честотите на любимия – предусещат желанията му, „чуват” мислите му. Там са винаги, когато има нужда от тях. И когато няма. Мислят за него. Говорят за него. Дишат за него...

Но... разбиете ли сърцето им, връщане назад няма. За Рибите крачката от горещата любов до леденото безразличие е необратима. Направят ли я, това ще е краят. И няма значение колко ще съжалявате. Няма значение колко ще ги умолявате. Затворят ли сърцето си, отваряне няма.

Съветът на една „риба”: Ценете любовта на Рибите,. Пазете я. Грижете се. Такава отдаденост се среща веднъж в живота. Не позволявайте да стане твърде късно, за да го разберете...