Хиляди исландки напуснаха работните си места точно в 14:38 местно време в понеделник в знак на протест срещу по-ниското им заплащане спрямо мъжете.

Часът на инициативата не е избран случайно, инициаторите й пресметнали, че  ако заплатите между двата пола се сравнят, жените работят даром след този момент от деня.

Ако погледнем назад в историята, ще разберем, че исландките имат традиции в борбата за права на жените. На същия ден през 1975 г. 90% от тях са отказали да ходят на работа и да се грижат за домакинството и децата. Това е довело до абсолютна липса на телефонни комуникации и вестници през деня, спиране на представленията в театрите, ограничаване на работата в училищата и на самолетните полети, както и на пауза на работата в рибните фабрики – все места, в които са се трудели предимно жени. Мъжете пък били принудени да вземат децата си на работа с тях заради затворените детски градини.

Стачката остава в историята на държавата като "дългия петък" и буквално блокира страната за един ден. Така през следващата година е приет закон, гарантиращ равните права на двата пола.