Кралица Елизабет II и нейното семейство толкова рядко използват фамилията си, че някои хора дори си мислят, че те просто нямат такава. Но истината е, че зад този избор стои реална причина.

Британските монарси, като цяло, рядко използват фамилията си, защото обикновено не им трябва – те са достатъчно известни и без такива „формалности“.

До 1917 г. членовете на кралското семейство използвали само собственото си име и названието на династията, от която произлизат. Крал Джордж V, обаче, внася няколко промени в тази дългогодишна традиция.

Причината била, че крал Джордж е потомък на рода Сакс-Кобург и Гота. Това е стара германска княжеска династия, чиито потомци принадлежат на легендарния саксонски род Ветини. Но тъй като името имало германски корени, това предизвиквало неприятни асоциации след Втората световна война.

Тогава кралят решава да смени непопулярното си династическо име с нещо по-приятно за поданиците му. Спира се на името Уиндзор – като названието на един от замъците, притежавани от кралското семейство. Така Джордж V не просто сменя името на династията си, но и определя Уиндзор като фамилия на рода си.  

През 1947 г. принцеса Елизабет се омъжва за Филип Маунтбатън, принц на Гърция и Дания, който служил в Кралския флот. В резултат на това фамилията на кралското семейство се променя на Маунтбатън-Уиндзор, но те не са задължени да я използват.

Любопитен факт е, че кралица Елизабет II няма дори паспорт, но това не я спира да пътува навсякъде по света. Оказва се дори, че кралицата не може да има такъв документ, защото във Великобритания паспортите се изваждат в името на Кралицата и се получава интересен парадокс. И докато тя не се нуждае от такива документи, всички останали от семейството трябва да притежават паспорт.

Освен че няма нужда от паспорт, Елизабет II няма нужда и от книжка. Н тя все пак е получила такава през 1945 г., преди да стане кралица.

Както вече казахме, членовете на кралското семейството не са длъжни да използват фамилията си, но в някои случаи се налага. Пример за това е постъпване в училище, но дори тогава имат право на избор.

Например принц Уилям и принц Хари служат в Кралската армия под името Уелс, защото баща им е принц на Уелс. Внуците на кралицата от дъщеря й Ан са приели фамилията на баща им – Филипс. Докато внучката на кралицата от принц Едуард е записана само с името Уиндзор, без допълнението Маунтбатън.

Много е лесно да се объркаш при наличието на толкова различни фамилии и титли, затова не е изненада, че кралското семейство предпочита да не използва фамилията си.