„Никога не съм предполагала, че ще кръстя детето си на супергерой. Когато бях бременна с първородния ни син, Ейвъри, моят съпруг, който обожава комиксите, ми предложи заедно да гледаме няколко епизода на анимационния сериал „Х-мен”. В онзи миг все още не знаехме дали ще имаме момче, или момиче, но постоянно обсъждахме бебешки имена. Когато видях за първи път една от героините – Джубили, веднага се влюбих в нея. Името ѝ веднага оглави списъка ми с момичешки имена. Но ни се роди син, така че Джубили трябваше да почака.

Две години и половина по-късно научихме, че отново съм бременна и въпросът за името отново изникна. Джубили все още ни харесваше, ако бебето е момиченце, но почнахме да търсим подходящи супергеройски имена и за момченце. Не, нямах никакво намерение да кръстя сина си Супермен или Върколак (не че в това има нещо лошо), но предпочитахме техните истински имена – Кларк и Логан.

Докато се ровеше онлайн, съпругът ми попадна на име, което веднага ни спечели – един от героите от „Фантастичната четворка” – Сребърният сърфист, още познат като Норин Рад. И тогава започнаха преговорите.

Трябва да призная, че първоначално не бях сигурна. Името ми харесваше, защото беше уникално и зад него се криеше интересна история, но се притеснявах какво ще си помислят околните. Дали ще ме погледнат смешно или ще се намръщят, когато им кажа името му? Дали ще му се подиграват? Дали учителите му ще знаят как да го произнесат?

Времето минаваше, раждането наближаваше, трябваше да изберем име. Тогава осъзнах, че всичко, което ме спира, е базирано на какво ще си помислят околните, а не какво мисля аз, нито какво мисли съпругът ми. Ние двамата бяхме натоварени със задачата да изберем името, а не околните.

Благодарение на съпруга ми и първия ни син, който обожава Отмъстителите, аз самата започнах да се интересувам все повече от комикси. Освен това, като повечето родители, исках името на детето ми да съдържа смисъл. Харесваше ми как звучи Норин Рад, освен това той е един от най-невероятните герои в комиксите на „Марвел”. Жертвал е себе си, за да спаси планетата си, той е благороден, умен и почти неуязвим. Звучи страхотно, нали?

Когато тръгнахме за болницата, бях абсолютно сигурна в избора си. По време на цезаровото сечение, съпругът ми, надничайки зад опънатата завеса, обяви, че имаме още едно момченце. След няколко минути го поставиха на гърдите ми и аз знаех кой ще бъде. Той щеше да бъде Норин Рад. През сълзи прошепнах „Здравей, Норин”.

Когато представям Норин на приятели и роднини, повечето нищо не коментират. Все пак някои се опитват да ни тестват. Едни приятел каза: „Знаех си, че ще изберете нещо странно”. Наш роднина каза, че е трябвало „да си го запише, защото иначе ще го забрави”. Един от колегите на съпруга ми коментира: „Новото поколение и техните причудливи имена!” Но нашите приятели, които също обичат комиксите, смятат, че името е страхотно и е чудесно, че сме го кръстили на супергерой.

Избирането на име за детето ти е много лична и отговорна задача. Надявам се Норин да расте, знаейки, че сме му избрали име с цялата любов в света.”

Тара Чийфи