Достатъчно ви е да гледате само един филм, в който е представен женският оргазъм, и ще добиете каква е всеобщата идея и как се предполага, че жената трябва да се държи по време на секс.

От култовата сцена в „Как Хари срещна Сали” през „Сексът и градът” до новата мания „Петдесет нюанса сиво” – всички те изобразяват жените в екстаз по един начин – шумни! Непрестанно стенещи от удоволствие.

Но дали това е запазена марка за киното или има нещо привлекателно в реалния шумен секс?

Експертите очевидно са се зачудили същото, защото по въпроса са направени няколко допитвания. Едно от тях е на Университета на Лийдс. При него учените попитали 71 сексуално активни жени, между 18 г. и 48 г., за детайлно описание на вокалните им навици по време на секс.

От отговорите станало ясно, че жените вдигат шум по време на секс, но не задължително когато получават оргазъм. Всъщност се оказало, че 66% от тях стенат, за да ускорят оргазма на партньора си, а 87% го правили, за да му вдъхнат повече увереност.

Изглежда, че жените не изпитват необходимост да викат и крещят, когато получават удоволствие, а го правят предимно заради удоволствието на мъжа. Някои жени дори са отговорили, че са шумни по време на секс поради скука и дискомфорт.

Но дали наистина женските стенания са предназначени само за мъжките уши и его? (Все пак целта на пресилените викове на Сали (Мег Раян) беше да докаже на Хари, че мъжете много лесно могат да бъдат заблудени с един фалшив оргазъм.)

„По този въпрос няма много изследвания”, обяснява Кристен Марк, изследовател в Университета на Индиана. „Но ние постоянно сме бомбардирани от медийни образи, които ни внушават, че силните стенания са свързани с оргазми и сексуална наслада. Затова има логика в стратегията с фалшивите стенания, защото на мъжете им е наложено да правят връзка между пъшкането и оргазмите.”

Разбира се, когато имитираш оргазъм, реално не печелиш нищо: „Ако се преструвате, че получавате оргазъм, казвате на партньора си, че се справя добре, а всъщност не е така”, обяснява сексоложката Пати Бризбън. „Използвайте стенанията, за да покажете, че ви харесва и изпитвате удоволствие, а не за да прикриете обратното.”

Независимо дали стенанията са  фалшиви или не, жените не са единствените примати, които са шумни по време на секс. Изследователите са открили, че женските бабуини използват някои специфични звуци, за да покажат, че са в овулация. Степента на тези звуци се покачва, ако се съвокупляват с мъжки с по-висок ранг. Женските макаци пък също викат, за да предизвикат оргазма на мъжките.

Нека оставим маймуните настрана и да се върнем към нас. Според експертите таза асоциация между стенанията и удоволствието може да се използва за подобряване на сексуалния ви живот. Чрез по-силни стенания и изкусително пъшкане можете да покажете на партньора си какво точно ви харесва.

Освен това не всички жени издават звуци, за да доставят удоволствие на партньора си, някои го правят изцяло заради себе си. „Вероятно силните стенания възбуждат някои жени и им помагат да получат удоволствие”, казва Кристен Марк.

„Мисля, че има много жени, които имат нуждата да бъдат по-шумни, за да достигнат оргазъм. Така те се приближават до връхната си точка, но е възможно това да става на няколко различни фази – може в началото жената да е много шумна, а после, когато е точно на ръба, да замлъкне напълно”, допълва Пати Бризбън.

Експертите допълват, че мъжете също могат да вземат пример от жените: „Сексуалното самочувствие зависи и от двете страни. Затова мъжете не трябва да се ограничават с едно кратко „изръмжаване” накрая. И не става дума за това дали ще се преструвате или че ще правите нещо, което не искате, става дума да сте отдадени на момента и да сте в синхрон с партньора си.”

Изводът е, че всички можем да бъдем малко по-шумни, когато ни харесва.