Навярно си забелязала, че когато някой около теб се прозява, ти правиш абсолютно същото действие като отговор... Оказва се, че в действителност го правиш несъзнателно, просто защото мозъкът ти не може да устои на заразителното желание. 

Какво обаче е обяснението на учените? 

Според изследванията, виждайки прозяващ се човек или животно, без значение дали на живо, или на снимка, или дори във видеоклип, мозъкът ни бива провокиран да направи същото или иначе казано да осъществи т. нар. подражателен рефкекс. Именно чувството на емпатия предизвиква същия отговор от наша страна. Изненадващ е фактът, че дори не е задължително да видим широко отворена уста, а просто да погледнем леко притворените очи на човека срещу нас. 

И въпреки че бебетата започват да се прозяват още в коремите на майките си, актът става заразен, когато човек е на 4-годишна възраст. Явлението се обяснява с чувство на умора, скука и дори липса на кислород. Температувата, при която се прозяваме най-често, е около 20°C - именно тази, която е най-честата в офисите или у дома. Още един любопитен факт е, че една прозявка трае около 6 секунди и по време на нея пулсът ни се ускорява с около 20- 30%. 

Още едно доказателство за заразителния ефект, е това, че докато чете тази статия, ти също попадна в капана на мозъка си и се прозя поне веднъж, нали? Или повече? Сподели колко пъти го направи в коментарите!