Признавам си, че съм от хората, които плачат лесно. Сълзи в очите ми може да предизвика почти всичко – щастливи и тъжни случки, хубав филм, стара песен, която ме връща назад във времето, или просто нечия трогателна история... Ето защо, когато попаднах на този текст, просто не можех да не го прочета. И да не го споделя с вас! Той е за всички, които често си поплакват...

5 причини, които показват, че, да плачеш, всъщност значи да си силен!

1. Посрещаш открито своите емоции

Когато си позволиш да освободиш по този начин негативните емоции, ти всъщност не се опитваш да се скриеш от чувствата си. Изправяш се лице в лице с тях и им позволяваш да те завладеят. Да потекат през теб. За да можеш след това да се освободиш от тях. Всъщност, да плачеш не значи, че не можеш да се справяш с живота. Напротив, значи, че можеш да се справиш с неговите предизвикателства, можеш да се справиш с несгодите, защото не се опитваш да избягаш от тях.

2. Не се интересуваш какво мислят останалите за теб

Сълзите показват, че си чувствителен и уязвим. Нужна е вътрешна сила, за да покажеш пред света тази своя страна и да не се интересуваш какво мисли той за подобна проява на „слабост”. Не забравяй! Това не е слабост! Това е признак на истинска сила! Живеем в свят, който ни насърчава да бъдем хладнокръвни, пресметливи, прагматични и да прикриваме емоциите си, защото в противен случай ще излезем от зоната си комфорт, а ще накараме и другите да направят същото. Да плачеш значи, че си спомняш какво е да си човек. Какво е да поставяш своята човешка същност над общоприетите социални норми за поведението на „възрастните”.

3. Знаеш, че сълзите ти помагат да намериш отдушник на потискани дълго време емоции

Колкото и да потискаме чувствата си, накрая те ще експлоадират. Ще излязат от нас. Ще ни накарат да осъзнаем какво сме изпитвали през всички тези месеци, в които сме се опитвали да крием емоциите си от самите себе си. Подобно потискане на усещанията ни може да се отрази негативно на физическото и емоционалното ни здраве. Да плачеш значи да помогнеш да нервната си система да се справи със стреса.

4. Знаеш, че сълзите, в крайна сметка, са добри за здравето ти

Сълзите намаляват нивата на хормоните, които причиняват стрес и тревожност, спомагат за овлажняването на очите и доброто виждане, убиват бактериите и токсините в тялото. С други думи: помагат ни да бъдем по-здрави.

5. Сълзите помагат на хората около нас да се чувстват по-комфортно, когато дават израз на собствените си емоции

Когато плачеш, ти не само освобождаваш себе си и емоциите си, но помагаш и на другите да сторят същото. Много хора заключват чувствата си в себе си, защото се страхуват как ще изглеждат в очите на останалите или че ще излязат от зоната си на душевния комфорт. Колкото и да е илюзорен той. В момента обаче, в който сълзите потекат, идва и истинското облекчение. А именно то е пътят към истинския душевен мир.

Автор: Неизвестен