След като осъзнаем, че в живота ни има токсичен човек, следващата логична стъпка е той да го напусне. Разбира се, много по-лесно е да го кажем, отколкото да го направим. Понякога избираме да запазим отношенията ни с него, но това може да ни нарани по много начини.

Искаме да споделим с вас защо е важно токсичните хора да не присъстват в живота ни.

1. Влияе ни физически

Експерти разкриха, че токсичната връзка няма влияние само върху менталното ни здраве. Хората, които са в подобни отношения, могат да развият проблеми със сърцето, с кръвното и нивата на захар.

2. Понижава самочувствието

Ако всеки ден трябва да се справяме с токсично поведение, това може да навреди на самооценката ни и да ни накара да вярваме, че заслужаваме случващото се. Негативността няма да доведе до нищо хубаво.

3. Отнема независимостта ни

Токсичните хора обичат да взимат решенията сами и искат контрол не само над собствения си живот, но и върху този на околните. Внимавайте да не изгубите своята индивидуалност.

4. Пренебрегвате нуждите си

Лошите връзки и приятелства карат хората да се отказват от любимото си хоби, например. Може да пренебрегнете своите желания и мечти, да жертвате времето, външния си вид и здравето дори.

5. Започвате да се доверявате трудно

Ако сте около токсични хора, те могат да ви внушат, че всички са еднакви и да променят мирогледа ви. Възможно е да развиете проблеми с доверието и в бъдеще да ви е трудно да дадете шанс на връзки, които само ще ви направят щастливи.