Много родители изпадат в паника, когато не могат да разберат защо бебето им плаче. Детето им е нахранено, наспало се е, памперсът му е сменен, изглежда напълно здраво... и все пак постоянно е неспокойно.

Днес ще поговорим за една не толкова очевидна причина, за която много родители не знаят. Според експертите понякога причината за необяснимия плач е косъм, попаднал в бебешкото чорапче. Трудно е за вярване, но често се случва. Косъмът в чорапчето се увива стегнато около бебешките пръстчета и предизвиква дразнене, болка и дори нарушена кръвна циркулация. Има няколко случая, при които дори се е стигнало до ампутация на пръст, защото проблемът не е забелязан навреме. А опасността произлиза и от факта, че с времето косъмът се забелязва все по-трудно, защото пръстчето вече се е подуло.

Скот и Джесика Уокър са млади родители, които са се сблъскали с този проблем. Малката им дъщеря плакала цял ден, но без видима причина. Тогава Джесика решила да ѝ свали чорапките, за да я успокои. Тя забелязала, че един от пръстите на дъщеря ѝ е подут и зачервен. Оказало се, че един косъм се е увил около пръста ѝ. Майката трудно го видяла, но накрая, с помощта на пинцети, освободила бебето от жестокия турникет.

Феноменът е наистина рядък, но се случва от време на време. Затова не пречи при необясним и продължителен плач да проверявате крачетата на бебетата ви.