Убежденията, развити като млади за това какво е или не е здравословно, могат да ни следват цял ​​живот, казват експертите. Но понякога тези вярвания може да ни носят повече вреда, отколкото полза. Колко често ви се случва да си легнете с телефона и да се “приспите” докато преглеждате социалните мрежи? Или пък сте се подлагали на нашумяла, нова диета, която всички около вас изпробват? Ето осем мита относно диетата, упражненията и съня, които трябва да оставим в миналото:

Мит 1: Популярните диети са навсякъде, така че трябва да работят

Бързо отслабване? Примамливо е, но типичната модерна диета, дори по-утвърдените като кето, набляга на ограничаване на хранителния прием, често чрез забрана на цели групи храни. Кето, например, забранява зърнени храни, бобови растения и плодове, с изключение на шепа горски плодове. Ограничаването на важни микронутриенти не е здравословно, а ограничителните диети „са склонни да се провалят в дългосрочен план“, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ. Този ​​тип ограничение в дългосрочен план води до увеличаване на теглото, а не до загуба на тегло. Подлагането и прекъсването на диета се нарича цикъл на тегло или йо-йо диета и проучванията свързват този модел на хранене с по-високи телесни мазнини, кръвно налягане и холестерол, като всички те повишават риска от коронарна болест на сърцето и внезапна сърдечна смърт при жените. Всъщност, това, от което имате нужда, за да бъдете във форма, са разнообразни, здравословни храни, много вода и ограничаване на преработените, мазни храни и захари.

Мит 2: Няма проблем да носите смартфона си в леглото

Кой не иска да провери своите социални мрежи за последен път, преди да изгаснат светлините? Но изследванията свързват прекомерната употреба на смартфони през нощта с проблеми със заспиването, намалена продължителност на съня, умора през деня и дори разстройства на настроението.

Когато използвате телефона си, вие заливате очите си със синя светлина, която прекъсва производството на мелатонин - това е хормонът, който регулира часовника на тялото ви. Експертите предлагат да се забрани каквато и да е светодиодна светлина за цял час преди сън.

Изводът: Не носете мобилния си телефон и неговата вредна синя светлина в леглото. Използвайте старомоден будилник, за да ви помогне да се събудите.

Мит 3: Социалните медии могат да ви вдъхновят да влезете във форма

Изследванията показват, че младите хора вярват, че обръщането към видеоклипове за фитнес и диети в социалните медии ще ги вдъхновят да бъдат по-добра версия на себе си. Всъщност, това, до което ще се стигне, е неудовлетвореност от тялото, социално сравнение и много притеснения относно тялото и теглото. Всичко това са рискови фактори за развитие на хранително разстройство. Неправилното хранене често е механизъм за справяне с тежки емоции.” Интуитивното хранене е естествен начин за слушане на сигналите на тялото за глад и ситост, което според експертите създава по-здравословен начин на хранене. Някои го наричат ​​„анти-диета“.

Мит 4: Натискането на бутона за дрямка ви помага да спите повече

С наближаването на сутринта тялото ви естествено е към края на последното си бързо движение на очите или цикъл на „сънуване“. Натиснете бутона за дрямка, когато алармата ви звънне и мозъкът ви ще се върне обратно в нов цикъл на сънища, казват експертите. Когато алармата звънне няколко минути по-късно, е вероятно да сте в средата на този цикъл и да се събудите уморени.

Професионален съвет: Поставете алармата по-далеч от вас, така че да трябва да станете от леглото, за да я изключите.

Мит 5: Можете да загубите мазнини от корема с коремни преси

В действителност упражненията изгарят мазнини по цялото тяло, а не само в частта от тялото, към която е насочена вашата тренировка. Можете да правите упражнения, за да увеличите силата на мускула, но не можете да премахнете мазнините с усилена тренировка с тежести. Експертите предлагат да увеличите кардиото, ако искате да изгорите повече мазнини. Стремете се към балансирана фитнес рутина, като променяте интензивността на тренировката и се възползвайте от упражнения с висока и ниска интензивност.

Мит 6: Най-добре е да останете в леглото със затворени очи, когато не можете да спите

Да останете в леглото повече от 20 минути, ако не можете да заспите, е едно от най-лошите неща, които можете да направите, според експерти по съня, защото така тренирате мозъка си да свързва леглото с липсата на сън. Това може да доведе до хронично безсъние. Вместо това станете и направете нещо скучно, като например сгъване на пране, докато не ви се доспи. Уверете се, че осветлението е слабо и не проверявайте смартфона или лаптопа си.

Мит 7: Трябва да тренирате или да спазвате диета през цялото време, за да промените типа на тялото си

Има вярване, че упражненията или диетата през цялото време могат да променят основния ви тип тяло. Особено сред по-младите възрастови групи, често срещано е вярването: „ако просто спазвах по-добра диета или ако просто спортувах повече, щях да накарам тялото си да изглежда по определен начин“. Реалността е, че има голям набор и разнообразие от типове тяло, които са нормални и здрави."

Част от това какъв тип е тялото ви може да се определя от формата и размера на мускулите, а част от това може да се определя от хормоналния баланс, който сте имали при раждането. Идеята, че всеки може да отслабне или да наддаде на тегло до някакъв идеален образ на тялото, няма смисъл. Винаги ще има разнообразие от тела, всяко красиво по свой собствен начин. В крайна сметка, не ви е минавало през ум да кажете на някого, че трябва да стане по-нисък или висок, нали?

Мит 8: Добавките за бодибилдинг, рекламирани в социалните медии, наистина работят

Младежите в гимназията и университета често приемат вярването, че се нуждаят от добавки за тренировка с тежести, след като видят продукти, рекламирани в социалните медии. Според експерти, приемът на такива добавки е опасен, защото те не са регулирани и в крайна сметка нямате никаква представа какво точно приемате. Производителите могат да добавят други минерали или дори стимуланти в своята смес, поради което някои от спортистите дават положителен резултат при тестовете за наркотици. Изследванията показват, че ако се храните здравословно, и балансирано, няма вероятност да имате нужда от добавки, освен ако не сте бременна, в напреднала възраст или имате специфично диетично ограничение.