Съвети за правилно хранене, огромно разнообразие от уреди във фитнес залата и много надежди - точно така започва историята на всеки, който иска да бъде във форма и да се гордее не само с вътрешното си Аз, но и със стройното си тяло. Но понякога се оказва, че усилията и добрите намерения не са достатъчни, за да изваем тялото, за което винаги сме мечтали.

Ето защо днес ще поговорим за правилния начин да се сдобием със стройно тяло.

Независимо дали искаме да отслабнем, или просто да изваем красиви мускули, е задължително да се посветим на редовни физически упражнения, които ще ни гарантират желания успех. Но само те не са достатъчни за постигането на оптимални резултати. Най-добрият вариант е да се спрем не само на подходяща физическа активност, но и да я комбинираме с правилно хранене и хранителни добавки, които ускоряват процеса.

Протеини - тайната за красиво и хармонично тяло

Протеинът е най-важното хранително вещество за тялото ни. Той е навсякъде в тялото ни - от мускулните тъкани, до ензимите, които усвояват храната, клетките на кожата и дори в кръвта.

Протеините укрепват имунитета, регулират хидратацията на тялото, поддържат правилното pH, защитават и регенерират мускулните тъкани и са чудесен източник на енергия.

Когато приемаме протеини чрез храната, те се разделят на по-малки съединения, наречени аминокиселини. От 20-те аминокиселини, открити в храната, която ядем, 9 от тях са от съществено значение.

Основни аминокиселини: 

Хистидин, изолевцин, левцин, валин, лизин, метионин, фенилаланин, треонин и триптофан. 

Други аминокиселини: 

Аланин, аргинин, аспаргинът, аспарагинова киселина, цистеин, глутаминова киселина, глутамин, серин, тирозин. 

Основните аминокиселини трябва да се набавят чрез храната. Важно е да поясним, че ако не получаваме достатъчно от основните аминокиселини, тялото ни започва да си ги набавя чрез мускулите ни. С други думи - когато в тялото ни няма достатъчно протеини, няма как да очакваме задоволителни резултати във фитнес залата. За щастие в днешно време можем да си набавяме протеин чрез специално създадени за целта хранителни добавки. В този случай отново трябва да имаме предвид, че най-често срещаните протеини са животинските и растителните. 

Месото е отличен източник на протеини, защото съдържа всички важни аминокиселини. 

Растителните източници на протеини също съдържат различни аминокиселини, които обаче невинаги са достатъчни. 

Колко важни са протеините за отслабване?

Те са изключително важни, защото спомагат за чувството за ситост и намаляват глада, като в същото време стимулират метаболизма. 

Какво е препоръчителното количество протеин за възрастни?

Препоръчителното количество протеин за възрастни хора, които не са особено физически активни, е 0,8 грама на килограм телесно тегло. Това е оптималното дневно количество до достигане на азотен баланс (най-доброто съотношение на необходимия протеин за всяка клетка в тялото ни) в организма. 

Каква е биологичната стойност на популярните храни? 

Храна                              Биологична стойност

Яйца                                     100

Белтъци                              88

Пилешко                              79

Риба                                      70

Телешко                               69

Краве мляко                        60

Бял ориз                               56

Фъстъци                             55

Пшеница                              49

За съжаление, не можем да си набавим всички важни протеини само от храната, независимо колко балансирана е тя. В тези ситуации на помощ идват протеините под формата на хранителни добавки, които осигуряват на организма ни допълнителния стимул да се справя по-бързо с излишните килограми. 

В днешно време е лесно да открием правилния протеин, който да даде на тялото ни това, от което се нуждае, за да бъде в отлична форма. Има подходящи протеини за всеки: all-in-one, нощни протеини, суроватъчни, телешки протеини, многокомпонентни протеини, протеини за жени, за отслабване и за растеж на мускулната маса.

Днес ще обърнем по-специално внимание на суроватъчния протеин, тъй като той се усвоява най-бързо и лесно от организма и изключително популярен сред представителките на нежния пол. 

Тайните на суроватъчния протеин

Той е предпочитан от хора, които активно се занимават със спорт. Както подсказва и наименованието му, той се добива от суроватката, която се получава след направата на сирене. Например, за 1 килограм сирене са необходими 10 литра мляко, а остатъкът е суроватката, която съдържа ценни за организма ни протеини. 

Всъщност суроватката съдържа ценни аминокиселини, сред които Бета-лактоглобулин, Алфа-лакталбумин, Имуноглобулини, Гликомакропептиди, говежди серумен албумин, Лактоферин, Лактопероксидаза.

Най-важната функция на суроватъчния протеин е, че той е чудесно допълнение към хранителния ни режим. Той съдържа всички 9 есенциални аминокиселини, които тялото не може да произвежда само. 

Задължително е да запомним, че протеинът може да се добавя не само към напитки, но и към вкусни и здравословни лакомства. Ето защо споделяме бърза и много вкусна рецепта за моментите, в които ни се хапва нещо сладко.

Необходими продукти: 

4 с.л. кондензирано мляко

3 с.л. кокосови стърготини

1 с.л. ванилов екстракт

3 мерителни лъжици протеин с бял шоколад и кокос

Начин на приготвяне:

Смесете всички продукти и накрая поръсете с кокосовите стърготини. Насладете се на вкусен, здравословен десерт с високо съдържание на протеин.

Кога е най-доброто време за пиене на протеини?
 
Специалистите препоръчват приемът да се извършва непосредствено след тренировка. Освен това протеините ще възстановят енергийните нива в организма и ще спомогнат за по-бързото възстановяване на мускулните тъкани. 
 
Възможно ли е да прекалим с приема на протеини?
 
Не е доказано, че завишената дозировка на протеини под формата на хранителни добавки може да се отрази негативно на организма ни. И все пак е добре да имаме предвид, че увеличавайки препоръчителната доза няма да постигнем по-голям успех в отслабването и изграждането на повече мускулна маса, тъй като организмът просто няма да може да усвои толкова много аминокиселини.
 
 
Днес всяка от нас може да се довери на подходящ протеин, който ни гарантира по-добри резултати след всяка тренировка и сигурна победа в битката с излишните килограми. А огромното разнообразие от протеини в GymBeam ни помага да поддържаме фигурата си точно такава, каквато винаги сме искали - стройна и красива.