Есента е тук, а с нея идва и времето на уютните вечери у дома, топлите напитки и разходките сред златните цветове на природата. Всичко около нас е в красиви нюанси, дрехите са комфортни, а слънцето гали с последните си топли лъчи.

Тези мигове са безценни и затова е най-хубаво да ги споделим с близки и приятели. Слънчев пикник сред природата, релаксираща разходка в парка и чаша топъл чай са най-приятните начини да прекараме последните хубави дни.

А кой чай е най-подходящ за тези мигове на щастие и спокойствие? 

Историята на мурсалския чай

В Гърция е познат от векове като планински чай (Sideritis Scardica), а в България като мурсалски, който се използва като билка и лек за не малко болести. Името Sideritis произтича от ролята на билката да лекува рани, които са нанесени от железни оръжия.

Легендата за мурсалския чай пък гласи, че той расте на мястото, където са паднали сълзите на Орфей, когато той търсел своята любима Евридика.

Какво съдържа мурсалския чай

Мурсалският или планинският чай съдържа голямо количество флавониди и има антиоксидантно, тонизиращо, укрепващо и антианемично действие.

Чаят е източник на биологичноактивни вещества и микроелементи - етерични масла, танини, терпеноиди, феноли и иридоиди.

Освен това е богат на минерали като желязо, мед, цинк, натрий, калций и много други.

Ползите от мурсалския чай

Планинският чай се препоръчва при всички видове кашлица, бронхити и бронхиална астма.

Той се използва за повишаване на имунната система, за изчиcтвaнe нa opгaнизмa oт тoксини и предпазва от настинки и грип. Освен това е мощен диуретик, предпазва от високо кръвно и намалява рисковете от инфаркт и инсулт. 

Чаят е полезен за здравето на очите и костите, балансира нервната система и повлиява успешно заболявания на черния дроб и бъбреците.

В зависимост от това кога се пие чаят, той ни действа по различен начин. Сутрешният прием на топлата напитка тонизира тялото ни и ни дава нужната енергия за предстоящия ден, а една димяща чаша чай вечер ни гарантира спокоен сън и отпочинал организъм.

Мурсалският чай в забързаното ежедневие

Olympus предлага планински мурсалски чай, който не само е изцяло от естествени съставки, но е сладък и изключително свеж.

Мурсалският чай Olympus се бере по планинските била и се изсушава напълно натурално в определена контролирана среда в продължение на 7 дни. Той се приготвя по традиционна рецепта, като се накисва в гореща вода, за да отдели всички вкусове, аромати и полезни вещества присъщи на чая.

Вкусовете на чая са разнообразни: лимон, праскова, арония и мента, а самият той съдържа концентриран плодов сок и стевия. Няма захар, изкуствени съставки и кофеин, който често е отговорен за проблемите със съня.

За щипка сладост планинският чай Olympus съдържа и листа от стевия. Малко преди пастьоризирането и бутилирането на чая, се добавя плодов сок, който ни предлага именно всички тези свежи натурални вкусове.

Нека есента идва, ние я чакаме с чаша вкусен мурсалски чай и очакване за слънчеви дни!